Blumsdej obeležen i u Gornjem Milanovcu

 

Blumsdej /Bloomsday/ je proslava koja se svake godine održava kako u Dablinu, tako i u celom svetu. Ovaj dan je sećanje na četvrtak, 16. jun 1904. godine opisan u „Uliksu“, romanu Džejmsa Džojsa, a ime je dobio po glavnom junaku romana, Leopoldu Blumu.

Biblioteka „Braća Nastasijević“ zajedno sa Gimnazijom „Takovski ustanak“, OŠ „Momčilo Nastasijević“ i OŠ „Sveti Sava“, organizovala je današnji Blumsdej u Svečanoj Sali Kulturnog centra gde su đaci ovih škola škola govorili na engleskom misli i citate iz romana ovog velikog irskog pisca.

Na današnji dan tradicionalno naša deca govore Džojsove stihove i prozu o Džojsu. To je divna akcija koju organizuje profesorka engleskog jezika, Dragana Stefanović sa kolgama iz drugih škola.  Ovo je lepa prilika da se podsetimo Džojsa, njegovog značaja za svetsku književnost i da vežbamo engleski, što nam je glavni cilj-rekla je Biljana Nišavić, direktor Gimnazije „Takovski ustanak“,

Biljana Nišavić, direktor Gimnazije „Takovski ustanak“   Foto/GM PRESS

U okviru proslave u Dablinu organizuju javna čitanja Uliksa, ulične predstave, književne, muzičke, filmske i druge manifestacije duž reke Lifi, šetnje maršrutom Leopolda Bluma opisanom u romanu uz obavezne posete kafanama u koje je on zalazio.

Koliko je Džojs bio daleko od Irske toliko joj je i pripadao, koliko je mrzeo toliko je i voleo, a svoja najdublja i najintimnija osećanja za svoju zemlju izrazio je jednom jednostavnom rečenicom:

„Kada umrem i otvore mi telo naći će Dablin istetoviran na mom srcu.“

 Foto/GM PRESS

 Foto/GM PRESS

GM PRESS

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *