Afrička svinjska kuga stigla u Srbiju

Rezutati analiza referentne laboratorije iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička svinjska kuga u okolini Mladenovca, ali u opštini Gornji Milanovac i okolini ne postoji bojazan od virusa, istakla je šefica Kancelarije za poljoprivredu u opštini Gornji Milanovac Milka Nedeljković.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je naredbu o uvođenju principa regionalizacije u Srbiji. To podrazumeva da samo iz područja koje je zaraženo nema trgovine svinjama i svinjskim mesom, a sva ostala su slobodna za trgovinu.

-S obzirom na to da vakcina kao preventiva ne postoji, ono što može da se uradi kako bi se sprečila dalja zaraza jeste da se svinje ne hrane pomijama, da se izbegava pašno držanje grla, da se spreči direktan kontakt divljih sa domaćim svinjama, ali i obavezna prijava svake bolesne i uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru kako bi se postavile dezobarijere na ulazu i izlazu u objekat gde životinje borave, naglasila je Milka Nedeljković.

foto: GM Press – Šefica Kancelarije za poljoprivredu u opštini Gornji Milanovac Milka Nedeljković

Virus se ne prenosi sa životinje na čoveka, napada isključivo svinje i divlje svinje. Bitno je da se obavi eutanazija zaraženih životinja kako bi se sprečilo širenje bolesti na zdrava grla, ali i to da virus nije opasan po ljudsko zdravlje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *