Antikvarnica uspomena

Nekada su se za praznike dragim osobama slale čestitke, a dopisivanje je bilo uobičajeno. Praznične razglednice sa lepim motivima Ukrsa podsećaju na to vreme, kao i pažljivo ispisan rukopis sa iskrenim željama za dobro zdravlje i sreću. Čestitke prijatelja i rođaka brižljivo su čuvane u vitrinama, a iza stakla je ukućane posmatrao uskršnji zeka iz korpe sa jajima i cvećem, ili neka druga praznična slika. Pažljivi kolekcionari sačuvali su deo vremena zaključanog u antikvarnici uspomena.

Imam kolekciju čestitiki iz Srbije starih više od 120 godina. One su lepi podsetnici na to kako se ranije živelo i kako su se čestitali praznici. Inače, u mojoj kolekciji  je blizu hiljadu starih razglednicai čestitiki  iz perioda od  kraja 19. veka do pre Drugog svetskog rata, pa planiram da organizujemo izložbu ovde, u Domu kulture–rekao nam je Momčilo Paunović, domaćin Doma kulture na Rudniku.

Momčilo Paunović, domaćin Doma kulture na Rudniku Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Kraljevski grb, pečat, marka, starinski motiv i čitak rukopis pošiljaoca na poleđini čuva uspomene na neko davno, drugačije vreme.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *