Apel iz JKP – zaštiti vodomere

Da bi se sačuvali vodomeri od smrzavanja i pucanja tokom zimskog perioda potrebno ih je adekvatno zaštititi. Praksa iz prethodnih godina pokazuje da se veliki broj vodomera nalazi u šahtovima koji su neadekvatni u kojima dolazi do smrzavanja mernog uređaja. Obaveza potrošača je da brinu kako o svojim unutrašnjim vodovodnim instalacijama, tako i da se staraju da vodomer bude čist i zaštićen od smrzavanja i mehaničkih oštećenja i dostupan za očitavanje.

Do smrzavanja vodomera dolazi u slučajevima kada nisu propisno smešteni u odgovarajućim šahtovima i u slučajevima smrzavanja unutrašnjih vodovodnih instalacija u objektima bez utroška vode. U takvim okolnostima predlažemo da se vodomeri utople, kao i da se ispusti voda iz instalacija u objektima gde se ne stanuje tokom zime, kao i iz prostorija koje se tokom zime ne greju (podrumi, garaže, potrkrovlja) i da se na taj način vodomeri zaštite od moguće štete koja nastaje smrzavanjem. Posebno apelujemo na vlasnike vikendica, s obzirom da se u ovim objektima tokom zime ređe boravi.

Ukoliko je vodomer postavljen plitko, potrebno je postaviti neki termoizolacioni materijal preko njega. To mogu biti daske, stiropor, slama i sl. Zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu zaštitu kada su niske temperature. Najbolja termo zaštita je stiropor debljine od 5-10 cm zalepljen na unutrašnju stranu poklopca šahta.

Potrošači koji imaju propisno izgrađena vodomerne šahtove, ne treba da strahuju od smrzavanja vodomera jer su vodomeri u ovako izgrađenim skloništima ispod zone smrzavanja i ukoliko je vodomerni šaht poklopljen, ne postoji opasnost od ovakve vrste oštećenja.

Apelujemo na građane da na vreme provere svoje unutrašnje instalacije i merne uređaje i time preduprede eventualne troškove uzrokovane pucanjem istih. Sve uočene kvarove na vodomeru, građani mogu besplatno prijaviti našem Call centru na broj 0800/035-030.

Uočene kvarove na unutrašnjim instalacijama potrošači su obavezni da otklone u sopstvenoj režiji.

GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *