Baletska predstava Magbet izazvala veliko interesovanje milanovačke publike

Tematika Šekspirove tragedije „Magbet“ milanovačkoj publici sinoć je dočarana kroz savremen ples. Sjajna ekipa igrača „Bitef dens kompanije” izvela je koregrafiju Miloša Isailovića, jednog od najdarovitijih učenika baletske škole “Luj Davičo” i stipendiste Baletske akademije u Cirihu. Višestruko nagrađivan za svoje koreografije i izvođenja u baletskim predstavama, ovaj mladi umetnik već godinama vešto balansira između klasičnog i modernog baleta.

magbet4
Foto: GM Press

Predstava je rađena u produkciji Bitef teatra i Centra za kulturu Tivat. Muziku je komponovao Draško Adžić, a za kostim je bila zadužena poznata modna kreatorka Slavna Martinović. Premijerno je izvedena u Bitef teatru oktobra 2017. godine, a milanovačka publika sinoć je prvi put imala priliku da ovu predstavu pogleda na sceni velike sale Kulturnog centra. Ulogu Magbeta odigrao je devetnaestogodišnji Jakša Filipovac, takođe talenat iz baletske škole Luj Davičo, koji je kao stipendista Fondacije za mlade Grada beograda išao na usavršavanje u Beč.

magbet2
Foto: GM Press

„Velika mi je čast da igram u ovakvoj ekipi. Kao najmlađi u ovoj postavi, dugujem zahvalnost svojim kolegama koje su mi pomogle da bolje razumem Šekspira i sam lik Magbeta. Pre svega shvatio sam da je ovo jedna priča o čovekovoj borbi sa samim sobom“, izjavio je Jakša Filipovac nakon predstave.

Umetnička direktorka Bitef dens kompanije i dramaturškinja ove predstave, Jelena Kajgo, kaže da je Magbet samo idejno polazište za razvoj autorovog viđenja savremenog sveta. Ova Šekspirova tragedija, iako pisana pre više od 400 godina i dalje korespondira sa problemima modernog društva, te je i dalje vrlo aktuelna.

magbet
Foto: GM Press

„Mnogo volimo da igramo ovde. Prošle godine smo gostovali sa predstavom “San letnje noći”, a sada nas je ponovo dočekala puna sala, što nama kao igračima zaista puno znači”, rekla je Miona Petrović, koja u ovoj postavci igra senku Magbeta.

magbet5
Foto: GM Press

Inače, ova predstava, produžetak je repertoarske politike Bitef dens kompanije koja ima za cilj da publici predstavi nove pravce razvoja plesnog teatra kroz inscenacije velikih dela svetske književnosti. Do sada su realizovali Šekspirovo Otelo, Danteovu Božanstvenu komediju, Molijerovog Don Žuana i Aristofanove Ptice.

Milica Vukelić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *