Baletska škola uskoro u Gornjem Milanovcu

Deca uzrasta od 3 do 8 godina uskoro će moći da u Gornjem Milanovcu pohađaju pripremnu baletsku nastavu i da nauče prve baletske korake, dogovoreno je na sastanku koji je Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac održao sa Ajom Jung, direktorkom Beogradskog festivala igre i Miroslavom Radovanovićem, direktorom kopanije „Foka“ iz Gornjeg Milanovca. 

Dosadašnja uspešna saradnja opštine Gornji Milanovac sa Ajom Jung, baletskom umetnicom i koreografom, rezultirala je otvaranjem škole baleta za decu uzrasta a na ovaj način mališani će u svom gradu imati iste uslove za vežbanje i usavršavanje poput dece u većim gradovima.

-Krećemo sa programom pripremne baletske nastave I cilj nam je da tim prvim generacije mladih talenata iz Milanovca za dve do tri godine, kada dovoljno stasaju uvedemo  i  programe baletske škole.  U pitanju je podrška koju smo dobili od strane opštine Gornji Milanovac ali I Fondacije “Art mentor” iz Lucerna iz Švajcarske pod čijim smo podrškom radili veliki projekat “Karavan igre” sa kojim smo obišli 30 gradova I stekli uvid o situaciji kada je u pitanju balet I umetnička igra, kako u smislu produkcije tako I edukacije najmlađih. Rešili smo da baš u Gornjem Milanovcu osposobimo baletsku salu koja će služiti svim dečacima I devojčicama I želimo da podržimo nove naraštaje, ne samo da postanu uspešni u baletu već I da postanu jednog dana najbolja umetnička I pozorišna publika – istakla je Aja Jung. Ona je dodala da će sa decom raditi profesionalni baletski pedagozi iz Argentine, sa Kube ali i iz Srbije tako da će to biti istureno odeljenje Nacionalne fondacije za igru koja ima dve akreditacije, Ministarstva prosvete Republike Italije i Ministarstva prosvete Republike Srbije.

FOTO/Aja Jung, direktor Beogradskog festivala igre

Do sada su deca iz Gornjeg Milanovca koja su imala talenat ili možda samo želju da postanu balerine putovala na časove u Čačak, sada posle dužeg vremena imaju priliku da neguju i razvijaju veštine u svom gradu.

-Deca u Gornjem Milanovcu dobiće potpuno identične uslove kao što imaju mališani u Beogradu, hvala Aji što je stavila naš grad na mapu svoje Fondacije, što će približi igru I balet, kao I sve ono što oni rade deci Gornjeg Milanovcu. Želim da se zahvalim kompaniji Foka koja će ovo svesrdno podržati, zajedno sa još nekim milanovačkim kompanijama. Opština Gornji Milanovac je tu kao jedan oslonac da to sve fukcioniše I u godinama koje dolaze. Naravno moram da pomenem I švajcarsku Fondaciju koja će opremiti čitav prostor za bavljenje baletom , a sa decom će raditi izvrsni pedagozi I vrhunski igrači koji će im preneti svoja znanja I iskustva – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

FOTO/Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

U zgradi Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu poseban prostor biće adaptiran i prilagođen polaznicima škole baleta. Narednih dana biće omogućeno prijavljivanje a već tokom oktorbra i početak rada.  Prema rečima Aje Jung, svi mališani su dobro došli a  osnovni uslov je želja za igrom i plesom,a kroz profesionalni rad će deca imati priliku da napreduju i usavršavaju plesne korake.

GM PRESS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *