„Besmrtni poručnik u smrt sa osmehom“

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, Muzej rudničko-takovskog kraja će prikazati film autora Ranke Velimirović, „Besmrtni poručnik u smrt sa osmehom“ u četvrtak 13. maja u 19 sati u Svečanoj sali Gimnazije „Takovski ustanak“.

O filmu će govoriti akademik Željko Zirojević i Mladen Velimirović,sin autorke filma, koji pažljivo neguje sećanje na majku i njenog ujaka, poručnika Žugića.

Poručnik Božidar Žugić, iako veoma poštovan u narodu, zbog nepripadnosti partizanima,a ni četnicima, bio je u senci u SFRJ, a mnogi smatraju da je zapravo on ta prva ustanička puška u Srbiji i Jugoslaviji.

Pre mesec dana se navršilo 80 godina od pogibije znamenitog poručnika. Službujući u Jugoslovenskoj kraljevskoj vojsci, Žugić je sprečio zvaničnu predaju svog puka fašistima za vreme Aprilskog rata u Bačkoj, u mestu Gložan 13.04.1941.godine. On je tada usmrtio svog pukovnika, komandanta Desetog puka Kraljevine Jugoslavije i komandanta Hortijevske fašističke agresorke formacije, sprečivši pregovore o kapitulaciji.

Film koji Muzej poklanja sugrađanima, zahvaljujući gospodinu Mladenu Velimiroviću, već je prikazivan na festivalima dokumentarnog filma i svedoči o herojstvu i stradanju poručnika Božidara Žugića i čitavog naroda.

Muzej rudničko-takovskog kraja/GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *