Bliži se mala matura

Učenici osmog razreda sa školom završavaju 8. juna, ali to nije kraj njihovim obavezama. Čeka ih polaganje male mature koja je kruna osmogodišnjeg školovanja, a od bodova osvojenih na tri testa i uspeha u osnovnoj školi zavisiće upis u željenu srednju školu.

U ETŠ“Knaz Miloš“ u Gornjem Milanovcu slobodno je 120 mesta za buduće prvake, dok je u TŠ „Jovan Žujović“ moguć upis 150 svršenih osnovaca.

1. Kada je polaganje i kako će izgledati?

Mali maturanti će završni ispit polagati 23,24. i 25. juna. Prvog dana rešavaće test iz srpskog (maternjeg) jezika, dan kasnije iz matematike, dok će trećeg dana raditi kombinovani test (istorija, geografija, biologija, hemija, fizika). Sva tri testa počinju u 9 sati, a završavaju se u 11.

Preliminarni rezultati završnog ispita za osmake na nivou škole biće objavljeni 27. juna, u nedelju do 10 sati, a istog dana biće moguće uložiti žalbu i prigovore elektronskim putem i neposredno u školi.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni i dostupni javnosti u petak, 2. jula do 8 sati.

2. Kakvi će biti zadaci?

U toku je štampanje testova za malu matura, a na testovima iz srpskog, matematike i kombinovanom biće više zadataka na zaokruživanje, nego prethodnih godina.

Testove priprema i štampa Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a direktor Zavoda Branislav Ranđelović kaže da su tokom pripreme testova imali i vidu da đaci zbog epidemije virusa korona od marta prošle godine prate nastavu na daljinu ili po kombinovanom modelu, te da su zadatke maksimalno prilagodili toj situaciji.

– Zadaci će biti maksimalno prilagođeni, a opet u okviru zakonske regulative usklađeni sa važećim standardima postignuća. Štampanje smo pokrenuli dosta ranije kako bismo uradili sve što je planirano na vreme – kaže Ranđelović za Euronews Srbija.

3. Kako će se pregledati testovi?

Prošle godine je uvedeno da jedan deo testova pregleda softver i to zadatke koji su na zaokruživanje, dok su pitanja na koje učenik mora da odgovori pregledali ovlašćeni nastavnici. Te prve godine bilo je poteškoća, a nadležni kažu da je sistem unapređen i da će sada bolje funkcionisati.

– Softversko pregledanje, za koje je i ove godine odgovoran Fakultet organizacionih nauka, unapređeno je u izvesnoj meri, a otklonjeni su i mnogi nedostatci uočeni prošle godine – priča Ranđelović.

Novina je što će se testovi skenirati na osam lokacija u Srbiji i većinu zadataka pregledaće računari. Ovlašćeni nastavnici pregledaće manji deo testa, samo otvorena pitanja na koje učenik mora da odgovori. Digitalizacija pregledanja testova je uvedena kako bi se izbegle eventualne greške u bodovanju i maksimalno smanjila mogućnost da neko od učenika bude oštećen.

U Zavodu navode da su ove godine dodatno doprineli digitalizaciji procesa, uvođenjem većeg broja zatvorenih pitanja, gde će đaci birati jedan od ponuđenih odgovora.

– Na testovima će biti znatno više zatvorenih pitanja i zadataka. Nadam se da ćemo time i pregledačima i đacima u velikoj meri olakšati posao – naveo je Ranđelović.

4. Kako se pripremiti i šta je pokazao probni test?

U svim osnovnim školama u Srbiji počela je pripremna nastava za malu maturu. Priprema se u većini škola organizuje onlajn.

Završni ispit je obavezan za sve učenike, to je kruna osmogoodišnjeg školovanja. Smatra se da je učinik položio završni test čak i ako ne uradi nijedan zadataka. Osvojeni bodovi na testovima su važni zbog upisa u željenu, srednju školu. Da bi mogli da konkurišu na mesto u gimnazijama i četvorogodišnjim stručnim školama đaci moraju da imaju minimum 50 bodova.

Na osnovu uspeha iz srednje škole đaci mogu maksimalno da ostvare 60 bodova, dok na tri testa mogu da imaju 40 bodova. Testovi iz srpskog i matematike nose po 13 bodova, kombinovani test 14 bodova.

Boduju se i rezultati sa republičkih i međunarodnih takmičenja. Za osvojeno prvo mesto na međunarodnom takmičenju dobijaju 12 bodova, drugo mesto deset, a treće osam bodova. Za prvo mesto na republičkom takmičenju predviđeno je šest bodova, za drugo četiri, a za treće dva boda.

Na osnovu broja bodova obavlja se rangiranje u željenim školama, prenosi „Euronews“.

Blic/GM Press

Tags: ,

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *