Borba za „lek za sve“


Danas se širom planete obeležava svetski Dan borbe protiv multiple skleroze

Obeležavanjem današnjeg  datuma, pod sloganom „Zaustaviti multipla sklerozu“, pruža se podrška obolelima od ove ozbiljne bolesti sa ciljem da se skrene pažnja  na neophodnost njihovog lečenja

Multipla skleroza je podmukla bolest i od nje u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene obolevaju dva puta češće nego muškarci.

Nekada je multipla skleroza bila sinonim za težak invaliditet, ali sve se promenilo u poslednjih trideset godina, pojavom terapije koja modifikuje tok bolesti.

U svetu postoji 15 originalnih registrovanih lekova za lečenje multiple skleroze. U Srbiji je, međutim, terapija dostupna za samo 20 odsto obolelih od MS-a.

MS platforma Srbije po drugi put u Srbiji obeležava ovaj važan datum.

Kroz niz aktivnosti, MS Platforma Srbije tokom protekle tri godine aktivno radi na informisanju javnosti i obolelih, zagovara dostupnost lekova za sve obolele, kao i transparentnost u dodeljivanju terapije.

Bilbord na Trgu kneza Mihaila u Gornjem Milanovcu osvetljen je tokom celog dana narandžastom bojom, koja je zaštitni znak obolelih od multiple skleroze.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *