Brana na Majdanu u potpunosti bezbedna

Brana na jalovištu rudnika olova i cinka u Majdanu je bezbedna, izjavili su danas nadležni iz preduzeća „Kontango“ koje gazduje branom. Razloga za zabrinutost nema, jer brana poseduje sve potrebne dozvole naležnih državnih institucija, a u poslednjih pet godina u njenu bezbednost je uloženo više od 35 miliona dinara.

Pitanje bezbednosti brane na Majdanu postavljeno je nedavno za skupštinskom govornicom tokom redovnog zasedanja Skupštine opštine Gornji Milanovac. Znatiželju pojedinih odbornika povećale su nezvanične informacije da će postojeća brana biti podignuta još nekoliko metara u vis.

Mile Zivanovic, odbornik
Mile Živanović, Foto: GM Press

„Jedna od tačaka na prošloj Skupštini je bila i zaštita od elementarnih nepogoda, a pošto skoro 30 godina živim u Gornjem Milanovcu i slušam iste priče, u smislu da ova brana ugrožava ceo grad, te da u gradu postoje određene kote dokle bi došla voda u slučaju pucanja brane, to me motivisalo da postavim to pitanje – kaže Mile Živanović, odbornik milanovačke Skupštine.

Rukovodstvo opštine predvođeno predsednikom Dejanom Kovačevićem, odmah nakon skupštine je iniciralo posetu spornoj brani. Odbornici, zainteresovana javnost i nekoliko novinarskih ekipa, imali su priliku na licu nesta da čuju reč nadležnih iz rudnika koji gazduje ovim objektom i odgovara za njegovu bezbednost.

Dejan Kovacevic
Dejan Kovačević, Foto: GM Press

„Želim da se zahvalim poslovodstvu rudnika koje nam je omogućilo ovu posetu, iako je to neuobičajeno. Posetu sam inicirao jer sam mnogo više od ostalih upućen u dešavanja na brani, kao i da se ne bi pričalo na skupštinskom govornicom, već da se svi na terenu uverimo kakva je ovde situacija. Mi u lokalnoj samoupravi znamo koliko Kompanija „Kontango“ ulaže u bezbednost, nadogradnju i druge segmente rada ovog objekta. Kancelarija za zaštitu životne sredine upravo izrađuje jedan elaborat, mi smo dali zeleno svetlo za Plan detaljne regulacije i sve što se na ovom prostoru skladišti nema nikakvog štetnog uticaja na životnu sredinu. Značajno je reći da Milanovac ima interes da ovaj rudnik radi, oko 500 zaposlenih i prosečna plata od oko 65.000 dinara su dobri pokazatelji za našu opštinu. Takođe, opštini se jedan deo ne tako malog novca vraća i od rudne rente. Obaveza ove firme je da po završetku eksploatacije ovaj prostor rekultivira. Ovde će biti pošumljeno i sasvim drugačije nego sada. Nema razloga za paniku, brana je bezbedna“, izjavio je  Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Brana u Majdanu je pod stalnim nadzorom inspekcija više ministarstava i do sada nijedna inspekcija nije stavila primedbu na njenu bezbednost, tvrde nadležni.

Darko Vukobratović, direktor Kontango
Darko Vukobratović, Foto: GM Press

„Nema nikakvih razloga za zabrinutost građana Gornjeg Milanovca, jer od 2004. od privatizacije  mi o ovom objektu vodimo računa kao izuzetno značajnom. Samo u poslednjih pet godina u ovaj objekat smo uložili 35 miliona dinara. Ne znam zašto je sada pokrenuto ovo pitanje, možda to ima veze sa nekim predizbornim kampanjama, ali u svakom slučaju nema razloga za širenje panike i širenjem dezinformacija“, izjavio je Darko Vukobratović, direktor Kompanije „Kontango“ dodajući da je ovaj pobjekat izdržao „hiljadugodišnje kiše“ koje su 2012. zahvatile region. Inače poslodovdstvo rudnika potvrdilo da je nadležnima podnelo zahtev za podizanje visine brane kako bi obezbedili nastavak rada rudnik.

Milovan Nikoloć, menadžer
Milovan Nikolić, Foto: GM Press

Bezbednost brane je na visokom nivou i građani ne treba da imaju nikakvu bojazan. Jedino što branu može da ugrozi je istovremeni zemljotres od 9 stepeni po Rihteru i „hiljadugodišnje vode“.  Na brani sam od njenog nastanka, od tada se radi na njenoj bezbednosti. Dijafragma brane je od fleksibilnog betona. Svaki dan se parametri mere i kontrolišu“, rekao je Milovan Nikolić, menadžer Flotacije u pogonu za preradu rude.

Prema tvrdnjama nadležnih iz kompanije „Kontango“, brana jalovišta na Majdanu ima upotrebnu dozvolu i pod stalnim je nadzorom brojnih komisija iz Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite životne sredine, kao i Sektora za vanredne situacije Republike Srbije.

Gordana Injac

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *