Brojni problemi za proizvođače voća

U biljnoj proizvodnji povrće najbolje podnosi visoke temperature. Međutim, neophodno je navodnjavanje i puna primena agrotehnike, kada su u pitanju omiljene letnje vrste. Proizvođači imaju slične probleme, kod paradajza i paprike, a to je uglavnom nedostatak kalcijuma karakterističan za ovu fenifazu biljaka. Ovo se lako rešava ukoliko se pored navodnjavanja, na vreme obezbedi i prihrana, pre svega azotom, zatim kalijumom i kalcijumom, savetuju u milanovačkoj poljoprivrednoj apoteci “Agroprima”.

Visoke letnje temperature najviše pogoduju štetnim insektima, posebno kod paradajza. Ipak, toplo vreme sa puno sunca je dobro, jer nema prouzrokovača bolesti, što znači da ćemo imati kvalitetno povrće.

Voćari su ove godine imali mnogo problema. Nagli temperaturni skokovi značajno su smanjili prinose, posebno kada je u pitanju malina.

-Poslednjih nekoliko godina primećuje se česta pojava cikade na malini. Ova vrsta insekta (cvrčka) koja je došla s mora pravi veliku štetu na kupini i malini. Svojom legalicom zarezuje malinu na izdancima, a kod kupine na bočnim grančicama, gde polaže jaja, smanjujući sprovodno tkivo, pa biljke ne mogu da se razviju kako treba. Kako to rade na mladarima, nepovoljno utiču na razvoj ploda. Ovaj problem rešava se odgovarajućim insekticidima, kojima se odrasle jedinke uništavaju da ne bi napravile štetu. Rod maline, uglavnom sorte vilameta, podbacio je za oko 30 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je i povećalo cenu ovog popularnog voća na tržištu. Kada je u pitanju šljiva, aprilski mrazevi uticali su takođe na prinos omiljenog šumadijskog voća.  Dešavalo se da nam kupci donose plodove koji su masovno opadali, iako su primenili sve agrotehničke mere. Usled naglog skoka temeperature kasnije, pojavio se i šljivin smotavac, koji je takođe uticao na opadanje plodova. Uopšte, ove godine, brojni problemi prate proizvođače voća. – kaže Aleksa Petrović iz poljoprivredne apoteke “Agroprima”.

Aleksa Petrović, Poljoprivredna apoteka “Agroprima” Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Što se domaćih, autohtonih sorti tiče, kruška je podbacila, dok je rod jabuke koja je otpornija, ove sezone dobar, kažu u poljoprivrednoj apoteci.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *