Čačak korisnik novog servisa za jednostavnije prijavljivanje novorođenčadi

ČAČAK – Čačak je jedan od 40-tak gradova i opština u Srbiji u kom je počeo da funkcioniše e-beba servis, koji omogućava roditeljima da još u porodilištu prijave novorođenče.

Da bi se ceo postupak uradio u porodilištu, neophodno je da se prethodno roditelji dogovore oko imena, kao i na kojoj adresi će beba živeti. Pošto roditelji daju pristanak, zdravstveni radnik unosi podatke u elektronski obrazac na portalu E–uprava. Obaveštenje o prijavi potom stiže sms-om ili mejlom, a zatim će dokumenta biti poslata i na kućnu adresu.

– Zahvaljujući ovom servisu majkama je mnogo olakšano dobijanje neophodnih dokumenata za bebu. Sada se sve brzo završi i nema potrebe ići od šaltera do šaltera – objašnjava ginekološko-akušerska sestra Opšte bolnice Čačak Gordana Krstović.

Prema njenim rečima, većina roditelja je upoznata sa ovim načinom prijavljivanja beba, dodajući da mnogi dolaze sa spremnim imenom za dete.

– Majke su mnogo zadovoljne, ne odbijaju saradnju sa nama – kaže Krstović.

Zamenik gradonačelnika Čačka Milica Dačić, nedavno je podsetila da u budžetu grada postoje podsticajna sredstva za novorođenu decu, dodajući da je taj iznos u ovoj godinu 15.000.000 dinara.

Ističe i da ohrabruje podatak jer je 2019. godine rođeno znatno više beba nego 2018.

Čačansko porodilište kompletno je rekonstruisano 2017. godine na šta je utrošeno više od 30 miliona dinara.

GM PRESS / moravainfo.rs / Foto: moravainfo.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *