Čačansko odeljenje za vanredne situacije apeluje na građane da ne pale nisko rastinje i ostatke useva

 

Odeljenje za vanredne situacije u Čačku apeluje na odgovorna lica u preduzećima koja se bave poljoprivredom, poljoprivredne proizvođače, kao i građane da ne spaljuju nisko rastinje i ostatke strnih useva na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

 

Takođe, podsećamo da je, Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima.

 

Prethodnih dana došlo je do povećanja broja požara čiji je uzrok najčešće bio spaljivanje  ostataka strnih useva, niskog rastinja, suve trave, korova i trske na otvorenom prostoru.

 

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a predviđene novčane kazne za fizička lica su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

 

Odeljenje za vanredne situacije kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Napominjemo da je u slučaju požara potrebno odmah pozvati vatrogasno spasilačku jedinicu na telefon 193.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *