Čitalački vikend: “Dva gospodina na obali” i “Tango po žaru”

 

Kao i svakog vikenda, svojoj čitalačkoj publici Biblioteka “Braća Nastasijević” predlaže dobru literaturu. Ovog puta odabrani su romani: “Dva gospodina na obali” Mihaela Kelmajera, a za tinejdžere „Tango po žaru“, Slobodana Stanišića.

Slučajni susret dva gospodina koji, dosađujući se na holivudskoj zabavi odluče da prošetaju obalom, počinju da vode poverljiv  razgovor. Jedan je krupan, zdepast, sa prepoznatljivim tompusom, drugi sitan, nemiran, neprestano u pokretu. Dva čoveka koja nemaju ništa zajedničko – barem na prvi pogled.

-Ovo je priča o dva velikana 20. veka od kojih je jedan Vinston Čerčil, a drugi čuveni komičar, tvorac “Velikog diktatora”, Čarli Čaplin.  Govori o početku jednog prijateljstva u predvečerje Drugog svetskog rata i rastućeg Hitlerovog nacizma.  Iako fizički potpuno različiti, ispostvlja se da obojica pate od depresije. Ovo je emotivna pripovest o melanholiji, prijateljstvu i XX veku u kojoj  će čitaoci uživati u predstojećem vikendu.

Za mlađe čitaoce biblioteka predlaže  roman Slobodana Stanišića „Tango po žaru“ koji je dobio nagradu “Zmajevih dečjih igara“, kojim se autor svrstao u pisce koji savršeno poznaju dečju psihologiju. Žargonom koji  Strniša i drugi likovi govore, mnoge generacije su se prepoznale-rekla je Dragana Perišić, bibliotekar.

Dragana Perišić, bibliotekar, Foto/GM PRESS

Šta se dešava kada se natprosečna deca oznenada obogate, a stariji dugih prstiju u njima vide lak plen? Strniša je na strani svog dominantnog mlađeg brata, ali uzgred ne odoleva čarima prekrasne Darije koja osvaja celu porodicu. Ali, to nije jedino iskušenje koje očekuje glavnog junaka…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *