Čitalački vikend: Flajšman je u škripcu i Čemu sve uopšte

Kako u Biblioteci kažu, opuštanje uz bilo koju knjigu je najbolji vid opuštanja, tako da smo i za ovaj vikend dobili preporuku za koju se knjigu odlučiti. Biblioteka „Braća Nastasijević“ predlaže dva naslova  – „Flajšman je u škripcu“, roman Tafi Brodeser-Akner i „Čemu sve uopšte“, knjiga Mihaila Epštejna.

„Flajšman je u škripcu“ je roman prvenac Tafi Brodeser-Akner, koja godinama piše za „Njujork Tajms“, ujedno i njen prvi izlet u svet muškaraca pišući o Tobiju Flajšmenu.

 – Tobi je lekar po profesiji, ima uspešnu karijeru, ali neuspešan privatni život – žena ga je napustila posle 15 godina braka i prepustila mu brigu o njihovo troje dece. Od tog trenutka on počinje da preispituje svoj život, kako je do toga došlo, u obavezi je da menja prioritete od kako su deca pod njegovim starateljstvom. Sve to menja njegov pogled na svet i njega samog – kaže Dragana Perišić, bibliotekar

Dragana Perišić, bibliotekar

Na prvi pogled čitaocu će se učiniti da je ovo lagano i pitko štivo, što u suštini i jeste, ali otvara mnoga pitanja o muško-ženskim odnosima, u kojoj se meri brak danas čuva, i koliko je uopšte bitan pojedincu.

A kako su naši najmlađi najradoznaliji i kako se mnogo interesuju za svet oko sebe, preporuka za njih je knjiga Mihaila Epštejna „Čemu sve uopšte“.

 – Mihail Epštejn je filolog i filozof po struci. U ovoj knjizi na jedan divan način on odgovara na mnogobrojna pitanja koja mu deca postavljaju. Deca su veliki posmatrači i mali filozofi koji imaju svoj pogled na svet. Epštejn im je na sasvim zanimljiv i duhovit način odgovorio i razjasnio mnoge stvari – rekla je Dragana Perišić.

Cilj ove knjige je uvlačenje dece i odraslih u zajednički razgovor o najvažnijim pojavama u vasioni.

Mnogi su benefiti od čitanja, a prema nekim istraživanjima proces čitanja permanentno upošljava mozak i ne dozvoljava mu odumiranje funkcija, jer je mozak takođe mišić, kome treba konstantna vežba kako bi ostao u formi.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *