Čitalački vikend – „Poslednji od nas“ i „Moja nastavnica je vanzemaljac“

Čitalačka publika i ovog vikenda ima priliku da uživa u dobroj knjizi. Biblioteka “Braća Nastasijević” je pripremila dva naslova: „Poslednji od nas“, roman Adelaid de Klermon-Toner i „Moja nastavnica je vanzemaljac“, dečija avantura Dejvida Solomonsa.

Knjiga „Poslednji od nas“ vodi nas u dve epohe i na dva kontinenta: u Njujork sedamdesetih godina XX veka, njegovu živahnost i slobodu, i u Nemačku tokom Drugog svetskog rata, njenu sramotu i okrutnost. U februaru 1945. u nacističkoj Nemačkoj Drezden su bombe sravnile sa zemljom, a iz katedrale se čuo plač novorođenčeta pre nego što se i ona srušila. Žena je uspela da donese na svet Vernera, „poslednjeg od nas“, a onda poginula. Beba je poverena Marti, koja će preći Atlantik kako bi pobegla iz razorene Nemačke. Vernera Zilha će usvojiti Amerikanci i on ne zna ništa o svojoj biološkoj porodici. U Njujorku 1969. harizmatični mladić Verner upoznaje porodicu žene u koju je zaljubljen. Njena majka će ga se uplašiti čim ga bude ugledala. Šta ona zapravo zna o njegovim roditeljima? Neočekivano otkriće o Vernerovom nimalo slavnom nacističkom poreklu preti da ugrozi njegovu vezu…

-Ovaj istorijski roman je dobio Veliku nagradu za roman Francuske akademije. Autorka ovim delom preispituje da li greške naših predaka treba da nas sprečavaju da vodimo normalne živote, kao I to da li smo mi krivi za njih – navodi Dragana Perišić, bibliotekar.

Dragana Perišić, Biblioteka „Braća Nastasijević“

A za naše male ljubitelje mašte i fantastike, od autora knjiga “Moj brat je superheroj” I “Moj blizanac je superzloća” Dejvida Solomonsa, preporuka Biblioteke je roman “Moja nastavnica je vanzemaljac”. Priča prati Luka, Zaka I Laru koji imaju super moći. Njihova želja je da dokažu da njihovi nastavnici nisu sa ove planete I pokušavaju da spasu svet.

Dva zanimljiva naslova za opuštanje u vikendu pred nama.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *