“Čovek treba da živi po meri prirode, a ne priroda po meri čoveka”

Neobičan  san o seoskom izvoru i kutak iz detinjstva bili su dovoljni razlozi da Pantelija Popović, veliki zagovornik i poštovalac prirodnog načina života, zdravih navika i razmišljanja, dođe na ideju, da napravi  šumsku kuću u Loznju koja će biti skriveno mesto za odmor i mir. Za temelje su se već potrudile jake i nezaustavljive sile prirode.

-Na mestu pored izvora gde sam se kao dete igrao sa braćom, najpre smo unuk i ja napravili improvizovanu kolibu i hranilicu za divljač. Jedne noći, sanjao sam izvor, sa koga smo pili vodu i koji je već bio zarastao u travu. Ujutru sam otišao do izvora i video da je još aktivan. Tako sam došao sam na ideju da napravim neobičnu, autentičnu šumsku kuću u kojoj će boraviti članovi moje porodice i prijatelji. Ja sam često ovde, a vodu sa izvora, koja je izuzetno kvalitetna i prija mi, nosim u Milanovac. Kao veliki prirodnjak uživam u svakom trenutku, razgovaram sa drvećem i svakom ko me pita, kako sam se setio da napravim šumsku kuću, kažem da mi je priroda pomogla i dala mi ideje-kaže Pantelija.

Spomen-ploča na izvoru posvećena je, kako nam je naš domaćin rekao, svim Pantovcima koji su porodičnim korenima vezani za Suševine. Kao u filmu “Lovac na jelene”, nekadašnji ljubitelj lova, položio je oružje pred lepotom i silom prirode, poklonišvi se njenim zakonima.Poslednjih petnaest godina, brižljivo vodi računa o divljačima, kojima ostavlja hranu, pa šumski stanari uredno dolaze na užinu. U šumi je, kaže Pantelija uvećan broj divljači, pa je trenutno oko desetak  srna, srnadaća i lanadi.

Šumska kuća nastajala je tri godine, sada je kompletna i namenjena  samo članovima porodice i prijateljima. Svako mesto i detalj ove male skrivene oaze sa krovom od mahovine priroda je već odredila, pa je kuća prirodno -arhitektonsko umeće i ekološki zdrava građevina.

Zimi se naloži kamin ali vrlo malo, u kući je je toplo, leti ne treba klima. Hteo sam da ovom građevinom dokažem da čovek treba da živi po meri prirode, a ne priroda po meri čoveka. Onda se čudimo kada nam ona vraća, bolestima i prirodnim katastrofama-naglasio je naš sagovornik.Pantelija Popović Foto/GM PRESSFoto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Slučajno ili namerno, put do kuće je nepristupačan, za dolazak je potreban džip terenac, a do kuće se stiže i peške. I onda,  šumsko dvorište i u njemu hlebna furuna u šumadijskom stilu, „frižider“ pored izvora  mangalo na otvorenoj vatri i divlje životinje koje slobodno prošetaju pored vas. I priroda koja nikada ne krši svoje zakone.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *