Crkva Svete Trojice dobija novi ikonostas

Posle skoro 60 godina,Crkva Svete Trojice će dobiti novi ikonostas, za čije se postavljanje vrše pripremni radovi. Trenutno se demontira konstrukcija starog ikonostasa. Uz oslikavanje,koje je započeto prošle godine, ovaj projekat će gornjomilanovačkom hramu vratiti nekadašnju lepotu.

Originalni ikonostas crkve u Gornjem Milanovcu izrađen je 1865.godine, tri godine posle osvećenja hrama.Naručio ga je knez Miloš Obrenović kod čuvene slikarske porodice Marković, ali nije dočekao da vidi njegovu lepotu.Oslikavanje  je bilo povereno Nikoli Marković, a isti je urađen i za Crkvu Svetog arhangela Gavrila u Aranđelovcu, koja je po arhitekturi crkva bliznakinja gornjomilanovačkoj svetinji.Prvobitni ikonostas, visine 11,5 metara, bio je izrađen u baroknom, neoklasicističkom stilu.

Za vreme bombardovanja u Drugom svetskom ratu, Crkva Svete Trojice pogođena je sa više granata i urušen je njen severoistočni deo. Ikonostas je nepovratno uništen, a ikone koje su ostale, čuvaju se u Parohijskom domu.Kako crkva nije imala novca za obnovu po završetku rata, tek 1963.godine je postavljen privremeni ikonostas skromnih dimenzija, delo monaha Nikolaja iz manastira Dečani. Ikone je oslikao protojerej Mladomir Todorović, kasnije rektor Karlovačke Bogoslovije.U odnosu na originalni, novopostavljeni ikonostas potpuno se stilski razlikovao-izrađen je u vizantijskom stilu.

Kako su sveštenici više puta napominjali, našim generacijama pripala je čast da crkvi vratimo lepotu koju je imala i uradimo sve što nisu uspela pokolenja od Miloša do danas. Hram će dobiti novi ikonostas, čija je vrednost  5 100 000 dinara.Projekat finansira Opština Gornji Milanovac, sa učešćem od 2,5 milona dinara,dok su preostali deo novca prikupili gornjomilanovački privrednici i vernici.

Nacrt projekta izradio je Nebojša Savović- Nes, akademski vajar iz Gornjeg Milanovca, a realizaciju vrši  radionica „Matijašević“, koja je izvodila radove i na Hramu Svetog Save u Beogradu.

Ikonostas je izrađen od splitskog mermera bež boje.

Sveštenstvo se zahvaljuje svima koji su doprineli obnovi crkve,a posebno predsedniku opštine Dejanu Kovačeviću, koji je,kako kažu, projekat zamene ikonostasa i oslikavanja crkve koje se nastavlja u decembu, prepoznao kao kapitalno delo.

FOTO/GM PRESS

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *