Dan ustanka simbolično obeležen

Povodom 7. jula, Dana ustanka naroda Srbije u borbi protiv fašizma, predstavnici Udruženja saveza boraca NOR-a od 1941. do 1945. godine danas su položili venac na spomenik „Sloboda“ na Trgu Kneza Mihaila.

7.jul se proslavljao na teritoriji čitave Srbije, a centralna proslava održavala se u Beloj Crkvi.

Dan ustanka je obeležavao godišnjicu oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda koja se dogodila 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi, kod Krupnja. Tada je Žikica Jovanović-Španac na seoskom vašaru ubio dva žandarma.

-Pored datuma iz Prvog rata i naše dalje istorijske prošlosti, pominanje ovog dana je nezaobilazno, jer je u pitanju antifašistička borba i miloni žrtava,boraca i stradalnika logora i drugih kazamata širom ondašnje Jugoslavije.Danas skoro i nemamo živih boraca, ali smo u obavezi da se klanjamo i iskazujemo poštovanje žrtvama dok smo živi, kao i da  prenosimo sećanja na naše potomke, jer su stradali za slobodu to zaslužili-rekao je Vladimir Jovanović,član Udruženja saveza boraca Narodnooslobodilačkih ratova 1941-1945.

Vladimir Jovanović,član Udruženja saveza boraca Narodnooslobodilačkih ratova 1941-1945

Dan ustanka se proslavljao sve do 2001. godine, kada je ukinut odlukom Vlade Srbije.

Članovi Udruženja obeležiće i 12.jul na Jokovića potoku, kraj sela Brezna, kao dan sećanja na formiranje prve Takovske čete. Grupa mladih, nošena revolucionarnim nadahnućem,formirala je na ovom mestu četu, što je prethodilo osnivanju partizanskih jedinica u našem kraju i označilo početak oslobodilačke borbe rudničko-takovskog kraja.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *