Danas je Aranđelovdan

Crkva procenjuje da je Aranđelovdan, kao slava, po broju vernika na drugom mestu, posle Svetog Nikole.

Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što, kad su sveci delili uloge, Arhanđel Mihailo dobio jesenje i zimsko vreme, vreme zime i zimske teškoće. Govori se da u ovo vreme Arhanđel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Mnoga su narodna verovanja ο ovom Anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti. Arhangel Mihailo je predstavljen kako u ruci drži koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palmovu grančicu. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina.

Arhangel Mihailo 1

Kaže se: kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća. U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara, jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Sveti Arhangel Mihailo, prisutan ne samo u hrišćanstvu, već i u svim religijama, obeležen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC.

Čak i ako ne verujete u ove običaje i smatrate ih bapskim pričama, potrudite se da danas učinite neko dobro delo, makar ono bilo i simbolično. Videćete, neće vas koštati skoro ništa, a osećaćete se kao da ste promenili svet. I biće bolje i vama i drugima!

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *