Danas je Međunarodni dan devojčica

Međunarodni dan devojčica povećava svest o mnogim pitanjima i nejednakosti sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta. Odlukom UN obeležava se od 2012. godine svakog 11. oktobra.

Mnogi globalni razvojni planovi ne uključuju ili ne uzimaju u obzir devojke, a mnoga pitanja sa kojima se suočavaju i problemi postaju „nevidljivi.“ Više od 62 miliona devojčica širom sveta nemaju pristup obrazovanju. Širom sveta i kolektivno, devojke uzrasta od 5. godina do 14. godina potroše preko 160 miliona sati više na kućne obaveze u odnosu na dečake istog uzrasta. Globalno, jedna od četiri devojke stupaju u brak pre 18. godine. Dana 11. oktobra 2016. godine, Ema Votson, ambasadorka dobre volje Ujedinjenih Nacija, pozvala je zemlje i porodice širom sveta da spreče dečije brakove. Mnoge devojke širom sveta su žrtve seksualnog nasilja, a počinioci često prolaze nekažnjeno.

Dan devojčica pomaže u podizanju svesti ne samo po pitanjima sa kojima se devojke suočavaju, ali i sa onim što će se verovatno desiti kada se rešavaju ti problemi. Na primer, obrazovanje devojke pomaže da se smanji stopa dečijih brakova, bolesti i pomaže u jačanju ekonomije doprinoseći devojkama pristup bolje plaćenim poslovima.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *