Danas je Mladi Sveti Nikola

 Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik posvećen prenosu moštiju najčešće slavljenog svetitelja u našem narodu, Svetog oca Nikolaja čudotvorca. Ovaj praznik poznat je kao Mladi Sveti Nikola. Tradicionalni vašar koji se u Gornjem Milanovcu tradicionalno održava na ovaj datum, izostaće i ove godine zbog epidemijskih mera koje su još uvek na snazi.

Nikoljdan, najčeščća slava kod Srba proslavlja se 19. Decembra. Sveti Nikola zimski praznuje se u znak sećanja na dan svečeve smrti, 343. godine. 22. maja slavi se dan kada su mošti svetitelja prenete iz Likije u Bari,gde i danas počivaju.  Iako kalendarski ne pripada letu, zbog najčešće lepog vremena kada „pada“ današnji praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.

Hrišćanski hodočasnici pohode grad Bari i veruju da je Sveti Nikola čudotvorac .Od njegovih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, isceljuju se hromi i slepi, gluvi i besomučni.  Ljudi širom sveta mole se ovom svetitelju ,verujući da svojim čudesnim moćima pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji.

Sveti Nikola je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima.

Na ovaj praznik su sve lađe, gde god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu svom čuvaru. I danas se uoči praznika često zaustavljaju brodovi dok se mornari pomole svetitelju i potom nastavljaju put.

Tokom vekova, Sveti Nikola je postao jedan od najomiljenijih svetaca i za njega se vezuju mnogi običaji opstali iz davnina. Danas, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece  jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *