Danas je Sveti Jovan Zlatousti

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen sećanju na Svetog Jovana Zlatoustog, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.

Sveti Jovan Zlatousti je bio carigradski patrijarh i jedan od tri Sveta jerarha. Napisao je knjigu “O sveštenstvu”, a zbog svojih retoričkih sposobnosti dobio je nadimak “Zlatousti”.

Veliki borac protiv jeretika, često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast. Danas se ceni u celom hrišćanskom svetu, a za života bio je omiljen među običnim narodom kome se rado obraćao i tumačio Sveto pismo.

Posle sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mesto Koman u Jermeniji gde je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. preneli iz Carigrada u Rim, gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u današnji Istanbul.

Ovaj svetac se slavi kao krsna slava u našoj zemlji.

Kako se Jovan Zlatousti smatra jednim od najučenijih svetitelja, danas valja pročitati bar nekoliko stranica knjige ili drugog štiva.

Veruje se da na današnji dan žene ne smeju da uzimaju vunicu, konac ili igle, jer Jovan Zlatousti ne želi da one rade, već da se posvete molitvi, čitanju i poštovanju praznika.

Postoji verovanje da onaj ko na današnji dan prekine nit, time ugrožava svoj život.

GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *