Danas je Sveti Pantelejmon

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog Pantelejmona (svetog Panteliju).

Pantelejmon znači svemilostivi. Veruje se da je zaštitnik svih koji mnogo putuju, odnosno onih kojima je „drum drugi dom“.

Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije, današnji grad Izmitu u Turskoj, od majke hrišćanke i oca neznabošca. Majka mu se zvala Evula, a otac Evstorgije.

Sveti Pantelejmon čudotvorno je izlečio jednog slepog čoveka, koji se nakon toga krstio. To je izazvalo zavist lekara koji su uzalud pokušavali da izleče ovog čoveka. Oni su optužili Pantelejmona kao hrišćanina.

Pantelejmon izađe na sud pred cara Maksimijana, gde objavi da je hrišćanin. Pred carem izleči jednog uzetog čoveka od dugotrajne bolesti. Ovo čudo je mnoge neznabošce privuklo hrišćanstvu.

Na kraju, na gubilištu, on je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi. I nije ga mogao da ga poseče dok nije završio molitvu i sam rekao da ga poseku.

Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice.

Sveti Pantelejmon postradao je 304. godine. Mošti su mu čudotvorne. Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju.

Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.Mnoge porodice slave ga kao krsnu slavu, a u nekim mestima obelezava se kao vasar.

 

GM Press / Mirjana Milićević

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *