Danas je Sveti Pantelejmon

Srpska pravoslavna crkva i vernici 9. avgusta (27. jula po julijanskom kalendaru) slave Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Sveti velikomučenik Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmit u Turskoj), od oca neznabošca i majke hrišćanke. Posvetio se kao mlad lekarstvu, a sveštenik Ermolaj krstio ga je i naučio vjeri Hristovoj. Zbog toga se Sveti Pantelejmon već skoro 2.000 godina smatra zaštitnikom medicine i farmacije.

Jednoga slepca, kojeg su lekari uzalud lečili, on izleči imenom Hristovim. Lekari ga optužiše caru Maksimijanu, pred kojim se on objavi hrišćaninom i pred kim na isti način kao i slepca izleči jednog oduzetog čoveka. Car Svetog Pantelejmona stavi na muke, ali Gospod mu se javljao nekoliko puta i isceljivao ga je. Na kraju, na gubilištu, on kleče na molitvu. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi, nije ga mogao poseći dok nije završio molitvu i sam rekao da ga poseku.

Sveti Pantelejmon je postradao 9. avgusta 304. godine, pod maslinom koja se potom cela okitila plodovima.

Njegove mošti su postale čudotvorne, a ime Svetog Pantelejmona priziva se pri vodoosvećenju zajedno sa Svetim Ermolajem i ostalim besrebrenicima i čudotvorcima.

Najlepši hram posvećen ovom svetitelju nalazi se na Svetoj Gori.

NARODNA VEROVANJA

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije.

Inače, ako planirate da počnete neki posao, danas je pravi dan za to. Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

Takođe, ako se spremate za put, krenite baš danas. Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih kojima je drum drugi dom.

U Srbiji relativno mali broj ljudi ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu. Zato, ako se na današnji dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *