Danas je Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i gostioničara

Sveti Trifun je rođen u 3.veku u Figiji.(danasnja Anadolija, Turska). Roditelji su mu bili pobožni, ljudi pa su ljubav prema Bogu preneli i na svog sina. Sveti Trifun bavio se poljoprivredom i čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristu, dobio je dar od Boga, pa je mnoge bolesnike molitvama lečio. Veruje se da je iscelio i Gordu, cerku rimskog cara Gordijana, za šta ga je car bogato nagradio, ali on je sve darove podelio siromašnima.

Za vreme rimskog cara Dekije, Sveti Trifun je mučen ali je sve to podnosio, čvrsto odan svojoj veri. Osuđen je na smrt 250. godine.

Verujući u čudesnu molitvenu moć svetog mučenika Trifuna, Srpska pravoslavna crkva, ustanovila je posebe molitve koje se govore na njivama i baštama, kako bi se zaštitili usevi od štetočina, ali i stoka od vukova.

Vinogradari slave svetog Trifuna kao patrona, pa toga dana idu u vinograde, orezuju lozu, zalivaju čokot venom ,kako bi im vratili snagu u život i posle duge zime i pripremili ih za proleće. Zato Svetog Trifuna zovu i Orezač i Zarizoj.

Ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina,,a ako je vedro, godina će biti sušna.

Na Svetog Trifuna počinje sečka, naziv za februar po kalendaru starih Slovena, a na Kosovu kažu: “Sečka seče, Marta dere, Sveti Sava kožu bere”, jer u februaru može biti veoma hladno.Veruje se da na Dan Svetog Trifuna ugostitelji ne treba da naplate vino da bi im posao dobro išao tokom godine. Na zdravlje!

GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *