Danas je Svetski dan Roma

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan Roma i proslave romske kulture, ali i podizanja svesti o problemima s kojima se oni suočavaju. Kroz  istoriju ovog tradicionalno nomadskog naroda, upoznaje se njihova kultura, običaji, jezik i ponašanje unutar šire društvene zajednice.
Istorija Roma je uglavnom nepoznata za šire društvo, pa otuda i mišljenje da je to narod koji nema svoju istoriju i tradiciju. Verovatno je to jedan od suštinskih problema, što Rome drugi većinski narod, sa kojim ima suživot,  ne prihvata u dovoljnoj meri  u svoju sredinu. Međutim. ovaj narod ima svoju istoriju, jezik, kulturu i običaje i pripadnik je nomadskog naroda poreklom iz severozapadne Indije koji pripada Indo-Iranskoj jezičnoj porodici.

Ime za Rome potiče od reči rom ili manuš, što znači čovek. Romska porodica može biti patrijarhalna ili matrijarhalna. Karakteristično im je da se u brak ulaze veoma mladi. Kada je religija u pitanju, Romi uglavnom prihvataju veru zemalja u kojima žive, a očuvano je i verovanje u dobre i zle duhove i u uroke.

Romski jezik pripada indijskoj grani jezika u koji je uključen veliki broj stranih reči.

Na prvom međunarodnom kongresu Roma, održanom u Česfildu kod Londona 1971. godine,  za romsku himnu proglašena pesma “Đelem – đelem” (romski: Išao sam, išao), a ustanovljena je i plavo-zelena zastava sa crvenim točkom u sredini, kao simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Iako je  poslednjih godina dosta učinjeno na poboljšanju njihovog položaja,  još uvek su najdiskriminisanija društvena grupa u Evropi.

Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevnica Roma, ali to nije slučaj samo kod nas. Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole. Romkinje su u težoj poziciji od ostalih građana. Njihov prosečan životni vek je čak 25 godina manji od proseka u Srbiji.

Izuzetno su talentovani za  muziku, pa su u mnogim  zemljama  poznati kao profesionalni pevači ili virtuozi na violini, violi, kontrabasu.

Ne zna se tačan broj Roma u svetu, ali se smatra da ih širom planete ima do 20 miliona, dok ih u Srbiji, prema poslednjem popisu, živi više od 147.000.

 

GM PRESS

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *