Danas je Veliki petak

Srpska pravoslavna crkva I vernici danas slave Veliki petak, dan kada je Isus Hristos osuđen i razapet na Golgoti, žrtvujući se za sve ljude.

Za Veliki petak vezuje se i najviše običaja, a važi za najtužniji dan u godini. U nekim krajevima se obeduje jednom u toku dana, ništa se ne pije. U Gruži su, na primer, žene vezivale samo crne marame kako bi izrazile žalost, ništa se nije radilo , ali kao izuzetak  su se farbala jaja na današnji dan. Ranije su se, kao I danas,  koristile razne tehnike za šaranje  jaja , a najzastupljenije su bile  batik tehnika –  šaranje jaja pomoću voska  i ikat – šaranje jaja pomoću liske.

-U Takovskom kraju farbanje jaja počinjalo je i na Veliki četvrtak , naravno i na Veliki petak i subotu , ali nešto ranije u toku prepodneva.  Jaja su se nekada bojila  isključivo u crvenu boju, pa se time smatra da su crvena jaja prava uskršnja. Po nekim starim turskim zapisima ,Uskrs se naziva Crvena jaja. Crvena je boja koja  označava krv, samim tim i život , pa se zbog tog značaj i pridavao baš toj boji-  rekla je Nataša Polomac-Petković,  etnolog Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Nataša Polomac-Petković,  etnolog Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Na Veliki petak ne čuju se crkvena zvona, kao ni na Veliku subotu, sve do Uskrsa. Zvona u pravoslavnoj crkvi simbolizuju radost. U svim crkvama se danas ne služe liturgije, već se održava simbolično Hristova sahrana.

Isto tako, na Veliki petak se ne kuva, a i hleb se ne mesi. Prema običaju, u kući se ne pali vatra. Neka od narodnih verovanja govore da žene na Veliki petak nikako ne smeju da uzmu iglu u ruke, jer se veruje da će im na rukama izbiti plikovi. Postoji i verovanje da na današnji dan treba malo „pomesti metlom“, a onda nju baciti, jer to simbolično predstavlja izbacivanje zla iz kuće. Pošto je ovo najtužniji dan za hrišćane, nikako se ne sluša ili pušta muzika.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *