Danas je Vodeni utorak, nabolji utorak u godini

Prema starom narodnom verovanju, utorci važe za baksuzne dane. U narodu se Svetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Vaskrs, svima donosi radost i veselje. Takođe, ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno.

Zbog toga se ponegde u selima, na današnji dan održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Uskrsa smatra posebnom blagodati, pa se ona želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po verovanju u Gruži, na Svetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi…) sa muškom odećom, pogotovu onom budućih vojnika.

Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posetu ili na put. Veruje se da se na današnji dan ispunjavaju želje, a one koji putuju, prati sreća. Ako se dete rodi na ovj dan, biće srećno i dugovečno. Ukoliko je uveče na Svetlu sredu nebo zvezdano,godina će biti izuzetno rodna.

U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak posle Đurđevdana i onaj posle Trojice. Kako im samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva.

Zato pravoslavni vernici u ova tri dana praznika treba da se vesele i raduju i da tu radost dele sa svojima najdražima i najbližima.

 

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *