Danima se beleži trocifren broj zaraženih, lekari poručuju da je izlaz u vakcinaciji

Od početka pandemije na koronavirus je testirano je 4.591.257 osoba, a registrovana su ukupno 719.462 slučaja oboljevanja. Do sada je od kovida 19 preminulo 7.095 obolelih, a procenat smrtnosti je 0.99 odsto.

Lekari strahuju od rasta broja hospitalizovanih, i da će na udaru biti nevakcinisani. Brinu ih i podaci iz zemalja sa visokom stopom imunizacije sa sve većim brojem obolelih.

U Srbiji su u prema poslednjim podacima od posledica korone preminule tri osobe, dok je registrovano 228 novozaraženih od ukupno 8.969 testiranih osoba.

Na respiratorima se nalazi 11 osoba od 320 hospitalizovanih.

„Svake nedelje možemo očekivati ozbiljniju situaciju. Novi talas je na pragu, a kakav će biti, zavisi od našeg ponašanja i, naravno, vakcinacije. Bolje je da se sada zaštitimo nego kada je intezitet virusa visok“, istakao je direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša.

Mere za suzbijanje koronavirusa treba da se poštuju, a ako broj zaraženih počne da raste kraj leta ćemo dočekati sa novim ograničenjima – poručuje član Kriznog štaba Predrag Kon.

U susret četvrtom talasu kovid-a 19 koji je u nekim državama već uzeo maha, struka poručuje da je jedini izlaz vakcinacija.

RTS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *