Deca i Korona:U Dečijem dispanzeru Doma zdravlja dnevno se u proseku obavi između 250 i 300 pregleda

Broj zaraženih Korona virusom u Gornjem Milanovcu se iz dana u dan povećava, a među pozitivnima ima i dece. U Dečijem dispanzeru Doma zdravlja Gornji Milanovac dnevno se u proseku obavi između 250 i 300 pregleda.

 – Imali smo ovih dana u proseku oko petnaestoro Kovid pozitivne dece. Uglavnom su to učenici srednjih škola ili viših razreda osnovnih škola, dok je mali broj mališana predškolskog uzrasta. Uglavnom su to deca čiji su članovi porodice pozitivni na Korona virus. Imamo i dece koja su u nekom prethodnom periodu bila pozitivna, pa su sada ponovo zaraženi. Ono što je bitno je to da su kod dece uglavnom blaže kliničke slike, a što se tiče simptoma, uglavnom se javljaju glavobolja, malaksalost, povišene telesna temperatura, bol u grlu, kašalj, a ponekad i stomačni problemi. U ovom piku nismo imali pacijente koji su zahtevali kliničko lečenje i sva deca kod kojih je dijagnostikovana infekcija Kovidom su zbrinuta ambulantno – kaže doktorka Marijana Manojlović, pedijatar.

dr Marijana Manojlović, pedijatar

Prema rečima doktorke Manojlović, na ulazu u Dispanzer zadužena medicinska sestra radi trijažu i u skladu sa simptomatologijom usmerava pacijente ili ka prostoriji za izolaciju, gde će biti pregledani i odraditi potrebna uzorkovanja, ili direktno kod pedijatra. Ona je rekla da je u ovo doba godine inače povećan broj pregleda jer su česte intestinalne i respiratorne infekcije, kao i alergije, pa je apelovala na roditelje da ne dovode odmah decu sa banalnim infekcijama i diskretnim curkanjem nosa, već ako dođe do pogoršanja simptoma.

Doktorka je takođe naglasila da Savetovalište za zdravu decu radi neometano i da se, kao i ranije, vrše sistematski pregledi, imunizacije i izdaju potvrde za boravak u predškolskim ustanovama.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *