Dečija nedelja u biblioteci

Biblioteka „Braća Nastasijević“ obeležava Dečiju nedelju organizujući susrete sa decom na kojima im se predstavljaju zanimljive knjige prilagođene uzrastu, druži se i razgovara o raznim temama i svakako uče korisne informacije, počev od toga koliko je čitanje važno ,da druženje podrazumeva i razmenu knjiga i iskustava o pročitanom i još mnogo toga.

Poseta samoj biblioteci ove godine nije deo programa zbog aktuelne epidemiološke situacije, pa su deca u manjim grupama sa vaspitačicama i učiteljicama prisustvovala ovim druženjima na otvorenom, ispred zgrade Starog suda. Trećacima Osnovne škole Kralj Aleksandar I predstavljene su dve knjige-„Juriš robotske vojske“ Boba Flagfeldera i Stiva Hokensmita i „Mene je teško ne voleti“ Jasminke Petrović. U prvoj knjizi osnovci mogu saznati kako da sami naprave igračku, a kroz drugu će ih provesti devojčica Nina i njen pas Krca, učeći ih da kućni ljubimci nisu samo igračke.

Predškolci su se upoznali sa slikovnicom „Tri želje mačka Miška“, gde su kroz smešnu i zabavnu priču i maštovite ilustracije predstavljene želje i snovi nezadovoljnog buckastog mačka, kao i važna lekcija o vrednosti porodične i prijateljske ljubavi. U enciklopediji za decu „Odakle šta potiče“, autora Izabel Minjar i Mari Parad, nalaze se odgovori na najneverovatnija pitanja mališana kojima odrasli česti bivaju zatečeni.

Gordana Simić,bibliotekar Dečijeg odeljenja Biblioteke „Braća Nastasijević“

-Pošto grupe dece ne mogu da uđu u biblioteku, mi smo im izneli knjige napolje. Njihove pređašnje posete su jako interesantne, kao i odnos prema biblioteci i prema knjigama. Dopuštamo im da uzimaju kjinge i svaku uvek vrate na svoje mesto, zaista uživaju.Ove godine smo na otvorenom, predstavili smo im po dve knjige, popričali sa starijima o piscima, sa mlađima o slikovnicama – rekla je Gordana Simić,bibliotekar Dečijeg odeljenja Biblioteke „Braća Nastasijević“.

Trećaci su dobili razglednice i naučili kako da ih pišu i pošalju onima koje žele da obraduju, kao i da se njihovim slanjem stvaraju lepe uspomene za buduće dane kada će čitanje davno ispisanih redova podsetiti na detinjstvo. I predškolce je sačekalo lepo iznenađenje.

-Predškolci su danas dobili članske karte. Za svu decu koja dođu da se učlane u biblioteku do subote, članarina je besplatna, pošto je Dečija nedelja – rekla je Simić.

Mališani su svojim recitacijama o jesenjim čarima i kišnim danima, voću i plodovima prirode upotpunili današnje druženje.

Biblioteka će sutra nastaviti svoje aktivnosti posetom vrtiću, a predškolci će maskenbalom ulepšati Dečiju nedelju.

 

GM Press / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *