Dimitrijević: Prevencija najvažnija

Prošlo je godinu dana od primene novog Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama. U primeni novog zakona, opština Gornji Milanovac uradila je dosta toga, poput Procene ugroženosti opštine po svim vrstama opasnosti koje zakon prepoznaje, zatim, donet je akt o organizaciji i funkcionisanju Civilne zaštite, imenovani su poverenici i njihovi zamenici i podeljeno je 3.500 priručnika deci osnovnih škola, kako bi se od malih nogu animirali na temu vanrednih situacija.

Prevencija je najvažnija kada su u pitanju vanredne situacije, naglašava Milorad Dimitrijević, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Goprnji Milanovac i dodaje da je ova lokalna samouprava do sada uradila mnogo toga. Tako su prošle godine potpuno rekonstruisana četiri mosta, koja su predstavljala usko grlo za rečne tokove i preko kojih se saobraćaj odvijao vrlo otežano, i to u Koštunićima, Lunjevici, Majdanu i Ugrinovcima. Zacevljeno je više stotina metara propusta, prelaza i kanala i očišćeno je više desetina kilometara kanala duž puteva, čime su regulisane površinske vode. Samo ove godine, ređeno je 1,2 kilomatra Ivičkog potoka i 260 metara potoka Parac.

„U 2018. godini je ukupno uređeno 2.300 metara rečnog korita, odnosno rečnih obala“, kaže Dimitrijević i dodaje da je u nadležnosti Republike 560 metara korita reke Despotovice kroz Brđansku klisuru dok su ostali vodotokovi u nadležnosti lokalne samouprave.

Inače, opština Gornji Milanovac je od pre dve godine potpisnik protokola o saradnji gradova i opština u slivu Zapadna Morava. Intezivno se radi na razvoju sistema rane najave, preko koga bi se blagovremeno dostavljali podaci o mogućim nepogodama, kako bi se na vreme aktivirale snage zaštite i spasavanja. U tom smislu, pre izvesnog vremena, u Milanovcu su instalirane dve hidrološke i dve meteorološke stanice, koje će biti uvezane u ovaj sistem.

„Što se meteoroloških stanica postavljene su u reonu dve brane, jer tu možemo da pratimo sve parametre vezane za hidrometeorološku situaciju na terenu gde smatramo da je najpotrebnije“, ističe Milorad Dimitrijević.

U narednom periodu, po rečima Dimiitrijevića, radiće se na unapređenju sistema protivgradne zaštite, kako bi se 2020. godine izgradile bar tri automatske protivgradne stanice, a u toku je i prijava za dobrovoljce za angažovanje u Jedinice civilne zaštite opšte namene, gde se mogu prijaviti svi zaintresovani građani, starosti od 18 do 65 godina, a koji su zdravi i sposobni.

Mirjana Milićević

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *