Đaci iz Kragujevca, Čačka i Kraljeva dobili dronove

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je juče OŠ „Moma Stanojlović“, gde je u okviru projekta „Za lepšu školu“, koji realizuje Rotari klub, ovog puta iz Kragujevca, Leskovca, Kraljeva i Čačka, uručio deset bespilotnih letilica osnovnim školama iz tih gradova, koje se koriste u okviru predmeta tehnika i tehnologija i informatika i računarstvo. 

Uvođenjem bespilotnih letilica i programiranjem njihovog kretanja podiže se digitalna pismenost,  kompetencija i motivisanost kako nastavnika, tako i učenika.

Poklonjeni dronovi mogu da lete na visini do 50 metara tako da za njihovu upotrebu u nastavnim aktivnostima nije potrebna posebna dozvola.

Srbija se brzo menja i ovo je samo jedan od koraka koje smo obećali u septembru. Društvo zasnovano na znanju, a temelj kreće od vrtića. Od iduće godine informatika će biti obavezan predmet od prvog do četvrtog razreda, a uvodimo i program za predškolce, takozvano „programiranje za pčelice“ koji će biti prilagođen njihovom uzrastu. Radimo na daljoj nabavci računara, tableta i lap topova. U roku od četiri meseca uveli smo digitalne udžbenike, a programiranje drona za tri meseca. Radi se na novoj strategiji obrazovanja do 2030. godine, a velika pažnja biće poklonjena obnovi postojećih i izgradnji novih škola, uvođenju jednosmenskog rada – izjavio je ministar Šarčević i najavio izgradnju tri Trening centara za veštačku inteligenciju.

GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *