Dobar odziv dobrovoljnih davalaca krvi

I ovog petka u Gornjem Milanovcu, u svečanoj Sali starog suda, organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi. Akciju je sprovela mobilna ekipa Instituta za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa opštinskom organizacijom Crvenog  krsta. Tokom svake akcije, u Gornjem Milanovcu se prikupi oko 40 jedinica ove dragocene tečnosti.

Prema podacima Opštinske organizacije Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu, od ukupnog broja stanovnika ove opštine kojih je više od 44.000, 3 odsto su dobrovoljni davaoci. Oni koji su danas došli da daju krv, kao motiv za taj čin, na prvom mestu ističu humanist.

„Predivan je osećaj kada nakon svakog davanja krvi znaš da si nekome pomogao ili sačuvao život. Motiv je humanist, međutim, nikada se ne zna kada će nama zatrebati krv i zato svi treba da budemo humani“, rekli su nam davaoci među kojima ima i onih koji su krv dali više od 50 puta.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u gradu na Despotovici se u poslednje vreme organizuju svakog drugog petka u mesecu. Tradicionalno, one protiču uz dobar odziv davaoca.

prim. dr Slobodanka Blagojevic
Prim. dr Slobodanka Blagojević, Foto: GM Press

„Zadovoljstvo je petkom doći u Gornji Milanovac, jer znamo gde i kod koga dolazimo. Akcije su ovde tradicionalno uspešne i u Institut se obično vratimo sa oko 40 jedinica krvi“, rekla je prim. dr Slobodanka Blagojević, specijalista transfuziolog Instituta za transfuziju krvi Srbije.

dobrovoljni davaoci krvi
Foto: GM Press

Krv mogu dati svi građani starosti od 18 do 65 godina. Na prvom mestu je da je davalac zdrav, što se utvrđuje lekarskim pregledom, na licu mesta. Ovim iznad svega humanism činom, ne sme se naštetiti onome ko daje, ali ni onome ko krv prima.

Gordana Injac

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *