Dom za stare na Savincu:Četiri dana do prijema prvih korisnika

Dom za smeštaj odraslih i starih lica „Savinac“ koji se nalazi u istoimenom gornjomilanovačkom selu, od ponedeljka, 13.septembra, počeće sa prijemom prvih korisnika.Popunjenost smeštajnog kapaciteta je već sada preko 50 posto. Iako je većina prijavljenih sa područja opštine Gornji Milanovac, lokacija ove ustanove, na samo dva kilometra od auto-puta „Miloš Veliki“, čini je pristupačnom i za stanovnike  drugih gradova u zemlji.

Nakon uređenja enterijera i dvorišta i završetka ostalih neophodnih priprema,Dom za stare na Savincu dobio je i  licencu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pa je sve spremno za otvaranje prve ustanove ovog tipa na teritoriji opštine.

Već je rezervisano 25 mesta, a od ponedeljka će se vršiti prijem do 5 korisnika dnevno, kojima su na izboru sobe, od jednokrevetnih do četvorokrevetnih i na raspolaganju dva dnevna boravka, po jedan na svakom spratu,kao i  prostrana terasa.

Osim neophodne lične i medicinske dokumentacije, za prijem korisnika je potreban i negativan PCR test, koji je, na osnovu potvrde koju dom izdaje, moguće uraditi besplatno.

-Popunjenost kapaciteta,koji je 55 mesta, iznosi trenutno oko 60 posto.Cena smeštaja se kreće od 370 do 650 evra i formiramo je u saradnji sa socijalnim radnikom i lekarom,na osnovu procene stanja korisnika-kaže Ivan Stojanović, jedan od vlasnika Doma „Savinac“.

Ivan Stojanović, jedan od vlasnika Doma „Savinac“

Otvaranje doma obradovalo je i meštane kojima se pojavila mogućnost zaposlenja,što i jeste bila ideja vlasnika Stojanovića i Lazara Đurkovića  kada su nova radna mesta otvorena.

-U početku će raditi dvanaest zaposlenih, a biće ih ukupno osamnaest.Među njima su direktor, socijalni radnik, medicinske sestre,negovateljice, kuvarice, koje će pripremati obroke prema individualnim potrebama korisnika,zatim lekar koji će dva dana nedeljno biti prisutan u domu.Imamo spremačice i domara koji će vršiti kontrolu grejanja i druge poslove. Izvršili smo već probe grejanja, sve funkcioniše i spremamo se za zimsku sezonu.Aktivnosti će organizovati socijalni radnik, pripremili smo filmove koje će naši korisnici moći da gledaju, a za zdravije smo planirali izlete i van Gornjeg Milanovca.Za usluge doma su trenutno zainteresovani ljudi sa teritorije našeg grada i iz okoline,a  imamo i dva povratnika iz inostranstva.Očekujemo da će do kraja mececa biti popunjeno 90 posto kapaciteta-rekao je Stojanović.

Posete porodica korisnicima biće organizovane u skladu sa preporukama i važećim merama zaštite od korona virusa.Informacije u vezi sa smeštajem mogu se pronaći na Facebook i Instagram stranici Dom za stare „Savinac“, kao i na sajtu koji će od danas biti aktivan.Za sva pitanja zainteresovanih dostupni su i brojevi telefona 060/6005090 i 060/6005093.

FOTO/GM PRESS

GM PRESS/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *