Dom zdravlja Gornji Milanovac uveo novine u radu

Nakon poseta i preporuka Državne revizorske institucije i Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Dom zdravlja u Gornjem Milanovcu danas ima brojne novine.

Prema rečima direktora Doma zdravlja Aleksandra Čivovića, ova ustanova imala je težak period. Uloženi su napori da se akredituje, što je postignuto prošle godine. Izveštaj koji je, posle posete, dostavila Državna revizorska institucija sadržao je preporuke koje je Dom zdravlja sproveo, a nakon toga poslovanje ove ustanove ocenjeno je kao zadovoljavajuće.

aleksandar čivović
Aleksandar Čivović, Foto: GM Press

„Planirano je da u toku novembra počne sa radom Savetovalište za dijabetičare koje će raditi svakodnevno. Od 1. oktobra Odeljenje za zdravstvenu zaštitu žena, koje pripada Domu zdravlja, radi u dve smene. Na taj način smo učinili da izabrani lekari, a to su ginekolozi, mogu biti dostupniji za sugrađanke koje možda rade samo u prepodnevnim satima. Sa unutrašnjim uređenjem koje se očekuje u narednoj godini, osveženjem i unapređenjem prostora, sa 4D ultrazvučnim aparatom, koji smo dobili u projektu sa lokalnom samoupravom, mislim da će ova priča biti zaokružena’’, istakao je Čivović.

Preporuke koje je dostavila Agencija za akreditaciju, bile su, između ostalog, i u vidu prostorne organizacije.

„Tim iskorakom pravimo jednu bolju atmosferu i uslove rada za sestre, za tim lekar-sestra i, u krajnjoj liniji, za pacijente. To smo sproveli na pedijatriji, tu vrstu organizacije gde su dve ordinacije lekarske sa strana, a u sredini je kartoteka sa sestrama, i pored sestara, kroz tu kartoteku, prolazi se do lekara. Mnogo je zdraviji i bolji takav vid organizacije i kontakt sa pacijentom“, objašnjava Čivović i dodaje da će se u toku ovog meseca ta reorganizacija prosora izvršiti i u zgradi gde je nekad bila Medicina rada, odnosno u prostorijama Odeljenja opšte medicine 2.

reorganizacija prostora dom zdravlja
Foto: GM Press

Osim nabrojanog, u planu je i renoviranje seoskih ambulanti. Uslovi rada u ambulanti u Banjanima nisu bili zadovoljavajući, rekao je Čivović. Nakon padavina urušio se krov pa ambulanta trenutno ne radi. Prema projektu za njeno renoviranje potrebno je 9,5 miliona dinara, a u obezbeđivanju sredstava pomoći će i lokalna samouprava. Za ambulantu na Rudniku projekat još uvek nije završen, ali, prema očekivanjima direktora Čivovića, renoviranje ove dve ambulante biće gotovo u prvoj polovini naredne godine.

Kristina Ponjavić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *