Evropska noć muzeja u Muzeju rudničko-takovskog kraja

Manifestacija „Muzeji za 10“počela je 12. i traje do 18. maja, a tim povodom Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu pripremio je bogat program.

Kako milanovački muzej ove godine obeležava i jubilarnu desetogodišnjicu Manifestacije “Noć muzeja,” u ovoj ustanovi sa radošću se prisećaju kada je ona prvi put održana u čuvenoj “Brkovića kući”. Zamišljena da se na nekonvencionalan način posetiocima prikažu brojni kulturno-umetnički sadržaji, Noć muzeja predstavlja poseban kulturni događaj koji publika voli i rado posećuje. Upravo iz tog razloga, ovogodišnji jubilej, biće obeležen i upriličen raznovrsnim sadržajima, izložbama i promocijama filmova i knjiga.

-Ove godine, skromnije ćemo obeležiti čitavu Manifestaciju “Muzeji za 10” i Evropsku noć muzeja u subotu 15. maja. Zbog velikog interesovanja milanovačke publike, produžena je izložba “Moda šešira”, a u svetlu tog ambijenta organizovali smo tradicionalni foto Konkurs Kriptofotografija “Skriveni pogled na modu”. U prikazivanju svojih kreacija šešira, takođe će učestvovaće i naši mlađi sugrađani .

U okviru programa, vezanog za Noć muzeja, posetioci će imati priliku da pogledaju film o starim zaboravljenim zanatima i saznaju kako se šije šajkača, obavezan deo srpske tradicije i folklora, a već večeras sugrađane očekuje istorijski film “Heroj Božidar”, priča o junaku iz Prvog svetskog rata, koji će biti prikazan u Svečanoj sali milanovačke Gimnazije u 19 sati- rekao je Aleksandar Marušić, direktor “Muzeja rudničko-takovskog kraja.”

 Aleksandar Marušić, direktor “Muzeja rudničko-takovskog kraja“, Foto/GM PRESS

Autorsku izložbu pod nazivom “Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919” ,Muzej rudničko-takovskog kraja predstaviće sutra u Narodnom muzeju u Kruševcu u 13 sati.

Vrata Muzeja rudničko-takovskog kraja u subotu 15. maja biće otvorena od 17-21 sat. Detaljnije informacije o programu, izložbama  i stalnim postavkama možete pogledati na sajtu ustanove.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *