Film „Srebrna planina Rudnik“ – slika prirodnih lepota i bogate istorije

 „Srebrna planina Rudnik“ – prvi dugometražni dokumentarni film o planini Rudnik, autora Ranke i Mladena Velimirović u produkciji “Libra filma” prikazan je danas u Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku.

Za Vaskrs 2011. godine, film je dobio  “Zlatnu plaketu” od meštana za promociju najviše planine u centralnoj Srbiji. Snimateljsku ekipu predvodili su Žarko Pekez i Branko Pelinović, a saradnik produkcije  je bio Momčilo Paunović, domaćin Doma kulture na Rudniku.

-Film je jedan od retkih koji se bavi tematikom Rudnika. Traje 76 minuta i obuhvaćena su va četiri godišnja doba na planini.Gospođa Ranka je poslušala savet da se snima iz vazduha, u to vreme nije bilo dronova, pa je angažovala helikopter Vojske Jugoslavije. Snimljene su impozantne  scene sa vrha Ostrvice, tako da gledalac može da stekne kompletnu sliku o prirodnim lepotama Rudnika, manastira koji se nalaze u njegovom okrilju  i podrudničkih sela.Ovaj dokumentarac šalje u svet lepu sliku o Srbiji i Rudniku kao srcu Šumadije.Osim divne prirode, ovo je i mesto bogate istorije  koje zaista ima šta da pokaže i strancima i domaćim turistima-rekao je Paunović.

Momčilo Paunović,saradnik na filmu i domaćin Doma kulture na Rudniku

Skraćena verzija filma pod nazivom „Dodir prirode-planina Rudnik“ osvojila je nagrade na 47.međunarodnom festivalu turističkog filma „International Tourfilm Festival 2011“ u Lećeu u Italiji.Mladenu Velimiroviću uručen je gran-pri, a Nagrada za karijeru, dugogodišnji rad na filmu i uspešno učestvovanje na italijanskim festivalima dokumentarnog filma pripala je producentkinji Ranki Velimirović.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *