Film „Srebrna planina Rudnik“ uskoro pred publikom

 

„Srebrna planina Rudnik“ – Prvi dugometražni dokumentarni film o planini Rudnik, autora Ranke i Mladena Velimirović u produkciji “Libra filma” u petak, 18. juna 2021. godine u dva termina biće prikazan u Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku.

Film je za Vaskrs 2011. godine dobio “Zlatnu plaketu” od žitelja Rudnika za promociju najviše planine u centralnoj Srbiji.

Snimateljsku ekipu predvodili su Žarko Pekez i Branko Pelinović, a saradnik produkcije na Rudniku je bio Momčilo Močo Paunović.

Prva projekcija je od 12 sati i predviđena je za đake OŠ “Arsenije Loma”, dok će druga projekcija biti od 19 sati.

Ulaz je slobodan, a broj mesta je ograničen.

Podsećamo, svetska premijera ovog filma je bila 21. aprila 2011. godine u okviru manifestacije “Rudnik je svet”.

 

Ranka Velimirović(1940 – 2020) producent i autor brojnih dokumentarnih filmova nepunih šest decenija posvetila filmskoj umetnosti, kao kreativni saradnik u realizaciji značajnih kinematografskih ostvarenja negdašnje Jugoslavije, ali isto tako i kao osnivač i vodeća ličnost preduzeća “Libra film”. Za ovu producentsku kuću realizovala je 44 dokumentarna filma, koji su reprezentovali srpsku filmsku umetnost u zemlji i inostranstvu i pobrali brojna priznanja i nagrade.

Producentsku karijeru i rad na filmu Ranka Velimirović je započela 1963. godine, u radu sa suprugom, rediteljem Zdravkom Velimirovićem. Sarađivala je u realizaciji igranih filmova, među kojima su „Lelejska gora“, „Derviš i smrt“, „Vrhovi Zelengore“, „Dorotej“, „Dvoboj za južnu prugu“…

Nakon smrti supruga, samostalnu karijeru uz podršku sina Mladena Velimirovića, režisera, scenariste, producenta i fotografa je nastavila kao autor niza dokumentarnih filmova, višestruko nagrađivanim na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, koji su predstavljali kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu Srbije i Crne Gore.

Njena poznata filmska ostvarenja su: „Carostavni darovi Nemanjić“ i „Besmrtni poručnik sa osmehom u smrt“, kao i „Golija“, „Srebrna planina Rudnik“ i „Stara planina“.

 

KCGM/GM PRESS

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *