Filmski septembar i oktobar: Kratka forma i Dani Mije Aleksića

Danas je u 12 časova u svečanoj sali zgrade nekadašnjeg Okružnog načelstva održana konfierencija za medije povodom realizacije manifestacija „Dani Mije Aleksića 2021“ koja se ove godine održava od 21. septembra do 3. oktobra i sedmog  Međunarodnog festivala kratkog filma „Kratka forma“ koji je počeo sinoć projekcijom filma “Nečista krv – greh predaka”.

 – Ono što bih ja istakao je da je festival kratkog filma “Kratka forma” jedan od najznačajnijih festival u oblasti kratkometražne filmske umetnosti. On promoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog I međunarodnog stvaralaštva u oblasti filma kao i nasleđe nacionalne i svetske kulturne baštine na području kratkometražne filmske umetnosti – rekao je Predrag Lošić, predstavnik KC Gornji Milanovac.

Predrag Lošić, predstavnik KC Gornji Milanovac

Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac, izjavio je da je za sedmi  Festival “Kratka forma” stiglo 600 filmova iz 25 zemalja, ali da je selekciona komisija morala da se odluči za njih 100 koji će biti prikazani u 12 projekcija.

 – Specifično je to što će žiriranje biti javno i to će biti centralni događaj manifestacije nakon prikazanih projekcija (10 u kategoriji starijih i 2 u kategoriji mlađih). Kao i svake godine, ovaj festival se preklapa sa Danima Mije Aleksića zato što su srodne manifestacije, a i prva Mijina uloga je bila u kratkometražnom filmu “Muva”. Tako da ćemo tokom celog septembra imati bogat kulturno – umetnički program – izjavio je Dragan Arsić, direktor KC Gornji Milanovac.

Dragan Arsić, direktor KC Gornji Milanovac

Ono što je Arsić posebno istakao je to, da je na predlog prethodnih lauerata Nenada Jezdića, Nebojše Dugalića i Gordana Kičića, dobitnica ovogodišnje nagrade “Mija Aleksić – biti glumac” naša glumica Vesna Trivalić.

Urednik filmskog programa KC Gornji Milanovac Boban Stefanović najavio je i dve zanimljive radionice za mališane u okviru predstojećeg filmskiog festivala.

 – Pored redovnih radionica koje se realizuju u okviru dečijeg programa Kulturnog centra, izdvojio bih dve radionice sa filmskim temama: “Kako se sinhronizuje crtani film”, na kojoj će naši mladi polaznici od 9 do 15 godina saznati šta je sve to što čini crtani film i “Kako se gleda film – mala škola bontona”, na kojoj će eminentni predavači prezentovati deci sve aspekte filmske umetnosti – najavio je Boban Stefanović, urednik filmskog programa KC Gornji Milanovac.

Boban Stefanović, urednik filmskog programa KC Gornji Milanovac

Organizator festivala je Kulturni centar Gornji Milanovac pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Gornji Milanovac.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *