Folklorci iz KUD “Šumadija” tokom vikenda učili sviranje na tapanu

Folklorni ansambl “Šumadija” je za svoje zainteresovane članove tokom prethodnog vikenda u prostorijama kluba organizovao dvodnevni seminar za sviranje na tapanu, instrumentu, ne tako uobičajenom za igre šumadijskog kraja. Današnji zapisi potvrđuju da je udarački instrument goč preteča današnjih tapana i modernih bubnjeva. Muzika je uvek na na poseban način povezivala ljude, igrom, pesmom i svirkom, a tipan je bio neizostavan deo narodnog folklora.

Veoma lepa ideja da se naši mladi igrači koji žele edukuju na sviranju tapana. Pozvao sam Boru Milača iz državnog ansamlbla „Kolo“, okupili smo osam polaznika koji su bili raspoloženi da uče i evo, završavamo, uz veliki optimizam i zadovoljstvo onim što smo postigli.Mislim da je ovo izuzetna prilika i ovo je prvi u nizu seminara koje ćemo raditi. To su sve igrači koji dopunjuju svoje igračko iskustvo, jer je tapan vrlo prisutan u folklornim  ansamblima, ali se retko edukuju  ljudi koji pomenuti instrument sviraju. Obostrano je zadovoljstvo kada su  „tapandžije“ obrazovane i kada mogu da prate sve zahteve ansambla. Inače, tokom proba folkloraca tapan se često koristi sa harmonikom,da bi se postigli neophodan tempo i dinamika –rekao je Aleksandar Smrekić, umetnički rukovodilac ansambla narodne muzike KUD„Šumadija“.Aleksandar Smrekić umetnički rukovodilac ansambla narodne muzike KUD „Šumadija“  Foto/GM PRESSFoto/GM PRESS

Tapan je karakterističan za muzičku baštinu istočne i jugoistočne Srbiju i Kosova. Nekada je bio nezamenljiv na seoskim veseljima gde se često koristio kao solo instrument, a ponekad je uz zurle i gajde izražavao raspoloženje, podizao atmosferu, dajući igri poseban ritam.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *