Gimnazijalci imali javni čas besedništva

Prema Andriću, reč izgovorena ni u najdubljoj šumi ne ostaje tajna, a pogotovu kada se drugima kaže.

Najbolji besednici među ovogodišnjim maturantima Gimnazije “Takovski ustanak” u Gornjem Milanovcu danas su u Svečanoj sali škole pred drugovima i profesorima govorili misli velikih govornika, književnika i filozofa, ali i autorske tekstove, izrazivši    svoje stavove, ideje, probleme,emocije i bunt, svojstven svakom mladom biću.

Kao deo redovnog školskomg plana i programa nastave za četvrti razred srednje škole, beseda je priprema za buduće profesije i veština koju na redovnim časovima, učenici imaju obavezu da govore. Trinaest maturanata danas se predstavilo na sceni, govoreći misli poznatih pesnika, pisaca i govornika, kao i autorske besede.

Svi naši učenici su vrlo precizni u govorništvu, revnosno poštuju pravila koju beseda treba da poseduje. Mi smo, kao što inače činimo sa svakom generacijom maturanata, upriličili nastup pred publikom kojoj su pokazali  zrelost, spremnost i pre svega, odgovornost. U zavisnosti od izbora, oni mogu da biraju besede ili da ih sami pišu. Najlepši deo, jeste da mi, kao njihovi profesori i razredne starešine, nakon četiri godine zajedničkog rada vidimo kako su postali odrasli  i zreli ljudi i kako smo stvorili sjajne umove spremne da idu dalje u veliki svet– rekla je Gordana Jovanović, profesor srpskog jezika i književnosti.

Gordana Jovanović, profesor srpskog jezika i književnosti/Foto GM PRESS

Današnji nastup generacije maturanata rođenih 2002. godine, odraz je njihovih razmišljanja i onoga što ih tišti, buni i raduje i spremnost da postanu građani celog sveta.

Reči mogu biti lepe i ružne, istinite i lažne, ali samo prave reči mogu da nas učine živima i da izleče dušu. I zato je, kaže Andrić, najbolje ipak pustiti čoveka da slobodno priča.

Foto/ GM PRESS

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *