Gornji Milanovac domaćin  filmskog projekta “Heroji Halijarda”

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac i Nedeljko Bajić, direktor filma “Heroji Halijarda” potpisali su danas u Svečanoj sali zgrade Okružnog načelstva Protokol o saradnji, čime je opština Gornji Milanovac stekla status domaćina ovog velikog filmskog projekta.

Operacija Vazdušni most u američkim krugovima poznata kao operacija „Halijard“, počela je u martu 1944. godine, kada je komandant Jugoslovenske vojske general Dragoljub Mihailović, naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota i u čijoj su izgradnji učestvovali meštani Pranjana i okolnih sela. Sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima uspešno je evakuisano oko 500 avijatičara. Operacija „Vazdušni most“ smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.

Radoš Bajić, scenarista, reditelj i glumac inspirisan pričom o hrabrosti, gostoprimstvu i srdačnosti naroda pranajskog kraja, ove godine nastaviće realizaciju snimanja drugog dela projekta „Heroji Halijarda – Vazdušni most“ u Pranjanima.

Predsednik Kovačević je naglasio da potpisivanje protokola predstavlja veliki dan za Srbiju i za opštinu Gornji Milanovac.

-Mi smo počastvovani što možemo da budemo domaćini projekta koji u saradnji sa Contrast Studiosom snima jedan istorijski događaj koji treba da se ovekoveči na filmskom platnu. Niko do sada nije imao hrabrosti da to uradi, ovi krajevi su bili u zapećku posle Drugog dsvetskog rata, što zbog politike tadašnjih vlasti,  što zbog ovdašnjih dešavanja, niko nije želeo o tome da govori. Prvi put dobijamo priliku da srpki seljak bude istaknut kao neko ko je doprineo borbi za slobodu srpskog naroda. Drago mi je što su današnje generacije dobile mogućnost da to ovekoveče, da se za Gornji Milanovac čuje po mnogo čemu lepom, a ljudi pranajskog kraja pročuju po hrabrosti.  Iskreno se nadam da ćemo ovaj projekat  koji smo zajedno započeli  uz prisustvo opštine Gornji Milanovac kao domaćina projekta, izvesti do kraja i po planiranoj dinamicin 2023. imati premijeru ovde i diljem sveta– rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac Foto/GM PRESS

Planirana snimanja u Pranjanima, doprineće još više autentičnosti ove ratne priče. Nedeljko Bajić,direktor filma, rekao je da je veliki deo snimanja završen, ali da su značajniji scene ostale da se snime naredne godine.

-Teško bismo uspeli da realizujemo projekat bez podrške gospodina Kovačevića i njegovog tima. Gornji Milanovac je danas stekao status domaćina projekta i drago nam je da ćemo priču o događaju koji se ovde odigrao pre sedamdeset sedam godina snimati u Pranjanima i okolnim mestima. Nadamo se lepom vremenu za snimanje filma i serije koja će imati šest epizoda. Ne sumnjam da će saradnja biti uspešna i da ćemo zajedničkim naporima uspeti da završimo ovaj zahtevan projekat kojim ćemo predstaviti Srbiju i herojstvo našeg naroda koji je pravi heroj Halijarda.  Ovo filmsko ostvarenje će zbog autentičnosti biti interesantno kako nama, tako iostatku Evrope i sveta-rekao je Bajić.Nedeljko Bajić, direktor filma „Heroji Halijarda“  Foto/GM PRESS

Radoš Bajić, glumac i reditelj filma, zahvalio se Dejanu Kovačeviću, predsedniku opštine Gornji Milanovac na spremnosti  da ovaj projekat bude deo zajedničke priče o srpskoj tradiciji, hrabrosti I gostoprimstvu.

-Mislim da će naš “Halijard” koji je dobio najbolju moguću podršku države, biti ostvarenje od nacionalnog značaja i da će ga videti ceo svet, kome ćemo preneti najbolju sliku o nama, kao narodu–naglasio je Bajić.Radoš Bajić, glumac,reditelj filma, „Heroji Halijarda“ Foto/GM PRESS

U filmu i TV seriji o operaciji „Halijard“ nastupiće više od stotinu glumaca, među kojima će glavne uloge igrati :Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Radoje Čupić, Slobodan Boda Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Đorđe Marković, Branko Janković, Nebojša Kundačina, a pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu činiće i značajan broj  stranih glumaca sa engleskog govornog područja.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *