Gornji Milanovac na putu ka energetskoj efikasnosti

Gradonačelnici i predsenici opština iz 67 gradova Srbije, potpisali su danas u Kraljevu sa Ministarstvom rudarstva i energetike ugovore o sufinansiranju Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave.

Javni poziv je trajao mesec dana i prijavilo se 87 opština, od kojih je pomenutih 67 zadovoljilo sve kriterijume za odobrenje traženih sredstava. Ugovore je uručila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.Vlada Republike Švajcarske i Švajcarska razvojna agencija pružile su tehničku pomoć pri izradi projekta, pa je događaju prisustvovao i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid.

-Ovo jeste prvi Javni poziv i tek je početak, neki ga čak nazivaju i pilot projektom,ali prvi ugovori koji su potpisani danas u Srbiji, od severa do juga, od istoka do zapada,predstavljaju početni korak ka tome da u narednim godinama učinimo sve da smanjimo potrošnju energije najmanje za 30, 40 procenata, jer tošimo više od svih zemalja u našem okruženju.Koristi koje će imati građani, gradovi,opštine i država na nacionalnom nivou su jasne.Zato ćemo ovaj projekat da nastavimo. U septembru ćemo raspisati Javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije, a krajem godine još jedan za energetsku sanaciju. Rezultate današnjeg poziva treba da vidimo već početkom grejne sezone-izjavila je ministarka Mihajlović.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike

Nakon današnjeg potpisivanja ugovora, na lokalnim samoupravama je da raspišu dva javna poziva-jedan ka kompanijama koje će vršiti radove, čime će se podstaći razvoj malih i srednjih  preduzeća, a drugi ka domaćinstvima kojima je potrebna zamena stolarije, izolacija, ili drugi radovi koji su u okviru programa.Kriterijumi za prijavu će biti jasno definisani pozivom, a za građane se,između ostalog, podrazumeva da žive u objektu koji je legalizovan, ili je u procesu legalizacije i da imaju građevinsku dozvolu.

Ministarka Mihajlović je navela da se očekuje da ušteda bude oko 47 miliona kWh, što čini prosečnu godišnju proizvodnju tri toplane srednje veličine.Pored smanjenja računa građana, ovim prijektim će značajno biti smanjena i emisija štetnih gasova.

Opštinska uprava Opštine Gornji Milanovac godinama unazad odvaja sredstva za energetsku efikasnost, kako je podsetio predsednik opštine Dejan Kovačević, a današnjim potpisivanjem ugovora, taj posao će biti proširen i unapređen

-Prvi put će Opština Gornji Milanovac, u saradnji sa Ministarstvom, izdvojiti novac za individualne objekte.Četiri miliona je opredeljeno iz budžeta lokalne samouprave i isto toliko smo dobili od Ministarstva.Imamo još četiri miliona za zgrade kolektivnog stanovanja, što znači da se ove godine u našem gradu ulaže dvanaest miliona u energetsku efikasnost.Imamo dosta srarih objekata koji su građeni osamdesetih godina pošlog veka, puno toga treba menjati. Novi materijali su se pojavili na tržištu, znatno energetski efikasniji od postojećih, pa će sanacija doprineti ušredi električne energije, a to i jeste ono čemu težimo-rekao je Kovačević.

Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac

Javni poziv za kompanije će biti raspisan do 10.jula, prvi ugovori se očekuju u avgustu, a početak radova već u septembru. Lokalne samouprave će oformiti komisije koje će odlučivati o izboru preduzeća i pratiti izvođenje radova na stambenim objektima.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *