Gornji Milanovac uskoro u hidrometeorološkom sistemu Srbije

U Gornjem Milanovcu je danas počelo postavljanje hidrometeoroloških stanica koje se na području grada instaliraju na četiri lokacije. Postavljanje uređaja za merenje atmosvetrskih prilika finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u okviru projekta međuopštinske saradnje opština i gradova u slivu Zapadne Morave. Prema najavama, podaci sa novopostavljenih hidrometeoroloških stanica u slivu Zapadne Morave, bi nadležnima trebalo da budu dostupni do kraja godine.

Na mostu reke Despotovice, kod Metalca, danas je počelo postavljanje jedne od dve hidrološke stanice, koje će u Milanovcu meriti stanje na rekama. Cilj ovog projekta je da se objedini sistem Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, sa sektorima za vanredne situacije u gradovima i opštinama u slivu Zapadne Morave.

hidrometeorološka stanica
Milorad Dimitrijević, Foto: GM Press

„Hidro i meteorološke stanice će danas u Gornjem Milanovcu biti postavljene na četiri lokacije. Jedna je na Despotovici, na mostu na ulazu u grad, druga je u Pranjanima, dok će ostale biti postavljene na planini Rudnik, kod flotacije “Rudnik” ispod same brane, i u Gornjim Banjanima“, izjavio je za TV GM Plus, Milorad Dimitrijević, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac.

Jedan od ciljeva ovog umrežavanja podataka hidrometeorološke situacije u slivu Zapadne Morave je i dostupnost očitanih merenja, Republičkom štabu za vanredne situacije, kako bi sinhronizovano mogli da reaguju.

hidrometeorološka stanica
Foto: GM Press

„Ovaj projekat će zaživeti do kraja godine, i on će biti uvezan u jedan jedinstven sistem, sa protokom  informacija koje će biti dostupne svim relevantnim subjektima koji su ključni u vanrednim situacijama. Konačan cilj je da svi na osnovu ovih podataka možemo blagovremeno da delujemo“, zaključuje Dimitrijević.

Pored Gornjeg Milanovca, hidrometeorološke stanice se danas postavljaju u Čačku, a u narednim danima i u ostalim gradovima i opštinama potpisnicima Protokola o saradnji pet gradova i 13 opština u slivu Zapadne Morave.

Gordana Injac

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *