Gornjomilanovački đaci započinju školsku godinu po prvom modelu

Osnovci i srednjoškolci sa područja Gornjeg Milanovca dočekuju 1.septembar u školskim klupama. Trenutne epidemijske prilike na teritoriji opštine dozvoljavaju redovan polazak u školu i časove u trajanju od 45 minuta.

Nastava u gornjomilanovačkim osnovnim i srednjim školama održavaće se  po prvom nastavnom modelu koji je usvojio Republički krizni štab prema planu Ministarstva prosvete,nauke i tehnološkog razvoja.Ovaj model podrazumeva slobodno okruženje za sve učenike, da sede zajedno, nose masku samo dok razgovaraju i odgovaraju, a da vakcinisani nastavnici ne nose masku dok su od učenika na razdaljini većoj od 1,5 metara.

-Gimnazija je u potpunosti spremna za 1.septembar, kao i svake godine. Imamo sreću da, zbog povoljne epidemijske situacije u opštini,počinjemo rad po prvom modelu,svi učenici idu regularno u školu, časovi će trajati 45 minuta, što znači da se vraćamo na stanje pre korone-kaže Biljana Nišavić, direktorka Gimnazije „Takovski ustanak“.

Biljana Nišavić, direktorka Gimnazije „Takovski ustanak“

Gimnazijalci prvog i trećeg razreda započinju nastavu pre podne, dok su drugaci i četvrtaci 1.septembra popodnevna smena.

-Što se tiče prijema prvaka, ni ove godine ga neće biti kao ranije, kada okupimo celu generaciju, jer stanje sa virusom nije zgodno za tako nešto.Primiće ih odeljenske starešine na prvom času koji će održati,a dalje će pratiti nastavu u skladu sa važećim rasporedom-rekla je Nišavić.

Tri usvojena modela organizacije obrazovno-vaspitnog rada mogu se primenjivati tokom školske godine, u zavisnosti od broja vakcinisanih, broja zaraženih u poslednjih 14 dana, procenta pozitivnih testova, trenda rasta ili opadanja broja zaraženih, ali i poštovanja mera u samim školama. U slučaju pogoršanja epidemijke situacije u lokalnoj samoupravi,škole prelaze na drugi ili treći model rada, odnosno na kombinovanu ili online nastavu.

GM PRESS/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *