Grafoprint Milanovčanima poklonio predstavu “Mitrovdan” za tri decenije postojanja

Štamparija “Grafoprint” iz Gornjeg Milanovca, povodom obeležavanja tri decenija rada i postojanja, u saradnji sa Kulturnim centrom, za ljubitelje scenske umetnosti sinoć je  organizovala predstavu “Mitrovdan” u produkciji pozorišta “Moderna garaža” iz Beograda.

Scenarista i reditelj je Bratislav Petković. Scenografiju potpisuje Vladimir Ćirić, kostimografiju Tijana Sićević, a dizajn svetla uradio je Srđan Jovanović.

Foto: GM Press

U drami MITROVDAN patrijarh srpski Gavrilo Dožić (ulogu tumači: Nebojša Ljubišić), oslobođeni zatočenik nacističkog logora u Nemačkoj i vladika Nikolaj Velimirović (Lako Nikolić), emigrant, razgovaraju o neizvesnoj sudbini naroda i pravoslavlja u otadžbini nad kojima se nadnosi pretnja komunističkog terora. Njihov dijalog teče – paradoskalno, ali istorijski tačno – u vili Vilhelma Krauta (Bratislav Petković), Nemca, bivšeg logorskog kuvara koji ih sada opslužuje srpskim jelima i čak uspeva da umesi slavski kolač. Jedno od najuzbudljivijih mesta u drami MITROVDAN je upravo odluka Vilhelma Krauta da tog dana bude kršten i da postane pravoslavac, nadahnut od strane ljudi kakvi su bili partijarh Gavrilo i vladika Nikolaj. Crkveni velikodostojnici ostaju nepokolebljivo odani suštini svetosavske tradicije i etike, s tim što patrijarh Dožić ne odustaje od namere da se vrati u otadžbinu i podeli istorijsku sudbinu sa svojim narodom, a vladika Nikolaj nastavlja emigranski život do svog ovozemaljskog kraja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *