Grčka još ne ukida PCR test za decu do 12 godina

Krizni štab vlade Grčke trebalo je da zaseda juče i očekivalo se da će granica za decu koja moraju da imaju negativan PCR test za ulazak u zemlju da se podigne na minimum 10 ili 12 godina, kako je to u najvećem broju zemalja Evropske unije.

Međutim, na takvu odluku će građani Srbije morati da sačekaju još neki dan, preneo je danas beogradski „Kurir“.
Očekivalo se i da negativan antigenski test bude alternativa PCR testu za one koji nisu vakcinisani, jer je znatno jeftiniji.

„Njihov sastanak bi trebalo da bude održan sutra, jer su do ponedeljka na snazi stara pravila. Očekujemo da se podigne barem granica za decu ili da se umesto PCR testa uvede negativni antigentski test, to smo tražili jer je PCR test zaista skup“, rekao je direktor Jute Aleksandar Seničić za „Kurir“.

Podsećanja radi, pravila koja su do nedelje na snazi su da deca starija od pet godina i dalje moraju da imaju PCR test.
I za starije koji nisu vakcinisani neophodno je da imaju negativni PCR ne stariji od 72 sata.
Za one koji su preležali korona virus potrebno je dati na uvid potvrdu da su bolovali od kovida-19 u periodu od dva do devet meseci pre dolaska.
To se potvrđuje tadašnjim pozitivnim PCR ili antigentskim testom kojim je virus dijagnostikovan.
Za sve koji su vakcinisani bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji, dovoljno je da na granici pokažu digitalni zeleni sertifikat, a bitno je da druga doza mora da bude primljena najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku.

TANJUG/GM PRESS

Tags: ,

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *