Grčka tačno u ponoć otvara granice za turiste

U subotu 15.5. se zvanično otvara turistička sezona u Grčkoj, biće dozvoljen ulazak svim turistima pod određenim uslovima, dok je u prethodnih mesec dana bilo svojevrsno testiranje predsezona, gde se u Grčku moglo ući samo iz zemalja EU i još šest zemalja među kojima i Srbija.

Turistima iz Srbije odobren je ulazak 19. aprila, nakon 287 dana zabrane i zatvaranja granica sa našom zemljom još od 6. jula prošle godine kada je zemlja pored zatvaranja granica uvela i restriktivne epidemiološke mere koje su i danas na snazi. Međutim od subote se mnogo toga u Grčkoj menja, otvaraju se granice, ukidaju se mnoge protivepidemiološke mere i po svemu sudeći boravak u Grčkoj biće kao što su naši turisti navikli.

Od 19. aprila Srbima je omogućen ulazak u Grčku, ali samo vazdušnim putem ili preko Bugarske i graničnog prelaza Promahonas, ali ne i preko Severne Makedonije, ovim putem omogućeno im je samo da se vrate u Srbiju. Dobra vest je da se od 15. maja otvara najveći granični prelaz Evzoni, što če predstavljati veliku olakšicu jer će Srbi moći najkraćim i najbržim putem da idu do Grčke, i to laganom vožnjom imajući u vidu da je autoput od Beograda ili Novog Sada praktično sve do Soluna, pa čak i Halkidikija.

Ono što još uvek ostaje nepoznato jeste da li će biti otvoren i drugi popularan granični prelaz između S.Makedonije i Grčke na Dojranu, i ta informacija se očekuje. Ipak ostaje i dalje varijanta da se ide preko Bugarske, mada ona odgovara uglavnom onima koji idu na Tasos.

U znak zahvalnosti što smo Makedoniji poklonili vakcine protiv korona virusa, kada je ova zemlja imala velike poteškoće da ih nabavi, Makedonci su doneli odluku da našim turistima neće naplaćivati putarinu od 15. juna do 15. avgusta.

Srpski turisti moći će da uđu u Grčku sa potvrdom o vakcinaciji, a veoma važna stavka za naše turiste jeste da se priznaju sve vakcine, pa i ruska i kineska. Ono što naši turisti moraju imati na umu pre putovanja jeste da druga doza mora biti primljena barem 14 dana pre dolaska na granicu. Problem bi mogli da imaju oni što su vakcinisani AstraZenekom, jer se kod nas druga doza daje 12 nedelja posle prve, međutim bitno je znati da za ulazak u Grčku vakcinacija jednom dozom ovog cepiva nije dovoljna. Druga varijanta koju Grci priznaju pri ulasku u zemlju jeste negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ono što će se pratiti jeste datum izdavanja sertifikata, onaj koji je utisnut na potvrdi.

Grci su od 19. aprila tražili negativan PCR test na uvid i za decu stariju od pet godina, međutim prema njihovim najavama ova granica uzrasta se pomera i važiće za decu od deset godina, a razmatra se još opcija da ipak važi za decu od 12 ili čak 13 godina.

Svi putnici moraju da imaju popunjen PLF formular Nakon registracije na ovom sajtu i otvaranja sopstvenog profila, pored ličnih podataka biće neophodno uneti broj leta sa avionske karte, kao podatke o smeštaju i broju dana u Grčkoj.

Ovaj formular je bitno popuniti dan tačno 24 časa ranije jer sistem beleži vreme popunjavanja, i šalje kod na mejl koji je podnosilac naveo upravo nakon 24 časa. Prema informacijama iz Grčke plaže su ponovo otvorene, i rade bez ikakvih ograničenja, baš kao i kafići i restorani, u kojima ipak postoji ograničenje broja ljudi za stolom, kao i obavezna udaljenost…

Iako su skoro sve do nedavne mere ukinute ipak „policijski čas“ ostaje na snazi ali je skraćen, i biće na snazi od 0:30 do 5:00 ujutru. Ljubiteljima noćnog provoda neće se dopasti informacija da svi kafići i restorani moraju da se zatvore do ponoći. Muzika u kafićima i barovima na plaži je zabranjena, a konobari moraju da nose maske, dok za goste to nije obaveza. Najlepša vest za turiste je da na plaži ne moraju da nose maske.

Nošenje maski ni na ulici više nije obaveza ali jeste i dalje u zatvorenim objektima kao što su prodavnice i tržni centri, u gradskom prevozu, u principu kao i kod nas.

Dobra vest za sve turiste iz Srbije je i da će naredne sedmice Srbija i Grčka potpisati sporazum o ukidanju naplate rominga.

BLIC/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *